clear

zoeken

search

Pieken in je statistieken door zoekresultaten

04 juni 2007


Hoe luidt de uitspraak ook alweer? “Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken.”
Hoewel die uitspraak wel wat ver gaat houd ik ‘m toch altijd in mijn achterhoofd. Er wordt veel gegoocheld met cijfers en vaak worden er veel te opportunistische interpretaties aan verbonden. Dat maakt een mens voorzichtig.

Maar dat vergeet je wel eens als je de statistieken van je blog bekijkt. In mijn vorige post schreef ik al dat de termen ‘Google’ en ‘Streetview’ dit weekend een paar pieken in het aantal bezoekers opleverden maar vandaag gaat het wel heel hard. Het is net zeven uur en er zijn vandaag, nu al, 558 unieke bezoekers geweest, die samen goed zijn voor 1072 pageviews. Dat is bij mijn weten de beste dag in het bestaan van zbdigitaal!

Natuurlijk is het peanuts vergeleken met de grote blogs en sites maar voor mij persoonlijk is het heel bijzonder. Wat een hikje in Google’s algoritmen al niet kan veroorzaken. Sta je net hoog in de zoekresultaten als een onderwerp hot is. Lachen zeg.
Verder koop je er niet zo veel voor. Het gros van die bezoekers lijkt gejaagd door de wind en scant het bericht binnen een minuut en vervolgt zijn of haar weg. Er wordt wel veel doorgeklikt op het gerelateerde bericht eronder maar eens lekker neuzen in de archieven rechts zit er niet in. Het zijn bezoekers op doorreis.

Dat geeft helemaal niets. Ze krijgen toch mooi even de Zeeuwse Bibliotheek in hun vizier. Ook al is het maar heel even. Gratis en voor niets. Dat is prachtig toch?

Met die statistieken ga ik deze maand sowieso in de weer, voor de notitie over bloggen. Daar horen natuurlijk ook wat cijfermatige indicaties bij. Ik zeg bewust indicaties, want je moet natuurlijk van alles aftrekken en optellen van/bij die cijfers; ik zit zelf dagelijk op m’n blog, alles vanuit het gebouw van de ZB telt maar als een bezoeker, veel rss-lezers klikken niet door vanuit hun reader of persoonlijke startpagina en sommige bezoekers belanden per ongeluk op je blog. Maar dan nog zijn het cijfers waar ik dik tevreden over ben.

Ik zag dat zbdigitaal volgens Statcounter in een maand tijd (2 mei t/m 2 juni 07) 6270 unieke bezoekers trok, die goed waren voor 11844 pageviews. Ik denk dat dat hoger uitpakt als je zou praten in termen van lezers. Maar daar kun je niet zo gek veel over zeggen omdat je niet precies weet hoeveel mensen je posts lezen via rss en hoe vaak ze dat doen.

Nu keek ik eens in Google Analytics wat andere sites waar de ZB bij betrokken is in zo’n periode doen. Geschiedenis Zeeland heeft net iets minder pageviews (11.223) maar vervolgens wel minder unieke bezoekers: 2852. Literatuur in Zeeland (nog maar een paar maanden oud) is goed voor 3169 views van 703 unieke bezoekers.
De eigen website ligt vanzelfsprekend vele malen hoger. Daar zie je maar liefst 104509 pageviews tegen 16850 unieke bezoekers.

In dat licht bezien vind ik dat zbdigitaal het gewoon prima doet. Het heeft geen geld gekost (afgezien van de uren die ik er in werktijd in heb gestopt, hooguit 20 %), en geen programmeur, designer of specialist in SEO is er aan te pas gekomen. Anderhalf jaar vallen en opstaan en een lekkere drive om stukjes te schrijven. Dat is het wel zo’n beetje.

Er zijn leugens, grove leugens en statistieken. Maar dit zijn cijfers babe, en die liegen niet ^^

@

2 Reacties

  1. Daan schreef:

    Mooie cijfers! Keep up the good work.

  2. Ik vecht als een leeuw 🙂

Reageer