clear

zoeken

search

Kein keloel: de innovatie bij OCLC

01 juni 2007


Over twee weken komen er een paar mensen van OCLC PICA op bezoek in de Zeeuwse Bibliotheek en ik ben bijzonder benieuwd naar de strategie van OCLC. Van de week besprak ik het nog met een collega: ik vind dat we het eigenlijk steeds minder goed kunnen verkopen dat gebruikers moeten betalen voor Picarta, nu Worldcat steeds verder wordt uitgebreid en Picarta op basis van soort en aantal functionaliteiten in de schaduw zet.

Klik maar eens door op een titel en ontdek hoe eenvoudig je inmiddels kunt citeren uit Worldcat en hoe je als gebruiker commentaar kunt toevoegen. Terwijl wij hier op lokaal en landelijk nivau nog stevig over discussiƫren gaat de toonaangevende en overkoepelende organisatie gewoon door met innovatieve uitbreidingen. Kein keloel.

Maar denk ook aan Worldcat Local, waar Jan en Gerard onlangs over schreven. Denk aan de 30 miljoen nieuwe records op artikelniveau. Denk aan neven-applicaties die uit Worldcat gegenereerd worden, zoals WC Identities. En denk aan tools als de Worldcat Widget.

Het is toch prachtig allemaal? Een aanrader in dit kader is de laatste nieuwsbrief van OCLC, die ik vandaag in gedrukte vorm las: Next Space.
In dit nummer een interessant artikel over de impact van zoeken anno 2007 op bibliotheken, toelichtingen op WC Local en andere diensten in het artikel ‘increasing Libraries relevance on the web‘ en natuurlijk de immer tot de verbeelding sprekende getallen.

En tenslotte een link naar het mooie WebJunction waar ik later nog eens op zal terugkomen. Het verhaal ‘the storied library, developing your story’ heeft nu ook mijn aandacht.

Een overdosis links in deze post maar ze zijn de moeite waard. Je kunt Next Space natuurlijk ook meteen als compleet PDF-bestand downloaden.

@

1 Reactie

Reageer