clear

zoeken

search

Documentaires waar je rillingen van krijgt: het online archief van VPRO’s Tegenlicht

03 juni 2007


Vriend Rob beschikt sinds kort over digitale televisie en daarmee ook over tientallen digitale themakanalen. Hij is zo vriendelijk om af en toe interessante documentaires voor mij op dvd te zetten. Vanavond bekeek ik daar een tweedelige van: de War on Drugs, van VPRO’s Tegenlicht, afkomstig van het kanaal geschiedenis tv.

Het bleek een ontluisterende film die zonder enige zweem van sensatiezucht heeft vastgelegd hoe ziek het justitiële systeem van Amerika is en welke politiek daarachter zit. In het verleden had ik daar wel eens iets over gelezen maar mijn mond viel meerdere malen open. Van afschuw welteverstaan… Het is dat wat Chomsky The Drug War Industrial Complex noemt.

Nu dacht ik die film dan ook wel terug te kunnen vinden via het kersverse kanaal van de VPRO op YouTube maar dat bleek niet het geval te zijn. Gelukkig vond ik deel 1 en deel 2 wel terug op de website van Tegenlicht.

Je moet een paar keer meer klikken dan op 2.0-sites maar dan heb je wel televisie van de bovenste plank. Tien pagina’s vol. Ook het archief van Tegenlicht’s voorloper DNW (De Nieuwe Wereld) is zeer de moeite waard. Bijna alle 73 afleveringen zijn hier terug te vinden. Er zijn er genoeg die ik graag eens zou willen kijken.

Natuurlijk: dit is andere koek dan de 2 minuten-filmpjes van moderne videosites. Hier moet je wel even voor gaan zitten. Ik heb het er graag voor over. Ik verdiep me liever in de waarheid dan in mediahypes als die rondom donorshows en losgebroken gorilla’s.

@

4 Reacties

  1. Erg de “moeite” waard idd!

    De waarheid is een interessante. Heb vorig jaar een flink aantal publiekslezingen filosofie bezocht over “de waarheid”. We kwamen er toen niet helemaal uit. Maar het veegt het stof weer even uit de hersenpan!

    Is die losgebroken gorilla geen waarheid, vind je 🙂 ?

  2. Haha Marien, daar ben je scherp op de late avond.

    Ik heb een boekje in de kast van Plomp en consorten, over veranderende bewustzijnstaten en dat spreekt me erg aan. Daarom vond ik dat verhaal van Carr ook zo leuk (//tinyurl.com/yropot)
    Wat is werkelijkheid, wat is waarheid. Onze waarneming is in ieder geval bijzonder beperkt en onze interpretatie al helemaal.

    De Gorilla zelf was wel een waarheid ja maar de verslaggeving eromheen was dat lang niet altijd. Dat gegis naar Bokito’s beweegredenen…
    Ik was blij dat ze de Waal erbij haalde. Die vind ik erg overtuigend. Dat boek moet ik trouwens ook nog steeds uitlezen. (//tinyurl.com/25elj5 nr 2). Daarom nu gauw naar bed, voordat het weer twee uur is ofzo 🙂

  3. Trouwens over waarheid gesproken: Bowling for Columbine was vanavond ook weer op tv. Ik had ‘m al twee keer gezien dus wilde niet kijken maar ik kon het niet laten en ging er toch weer deels in op. Moore is een goed verteller. Hij zet het lekker dik aan. Maar ook de politiek rondom angst is ontluisterend.

    Misschien mamipuleert Moore onze waarneming ook een beetje maar hij legt wel mooi zijn vinger op zaken die de massamedia vaak maar wat graag negeren. Daar houd ik wel van op zich….weg met dat stof idd 🙂

  4. One point of view is hoe dan ook te ´eng´ idd! Roest je helemaal van vast 🙂

Reageer