clear

zoeken

search

Als de zon opkomt kun je maar beter beginnen met rennen

04 juni 2007

Iedere morgen wordt in Afrika een gazelle wakker. Hij weet dat hij harder moet lopen dan de snelste leeuw, anders wordt hij gedood.

Iedere morgen wordt in Afrika een leeuw wakker. Hij weet dat hij harder moet lopen dan de traagste gazelle, anders verhongert hij.

Het maakt niet uit of je een leeuw bent of een gazelle.
Als de zon opkomt kun je maar beter beginnen met rennen.

Een citaat uit het fascinerende boek De aarde is plat van Thomas L. Friedman. Dat boek heb ik twee weken terug eindelijk bemachtigd en het leest heerlijk weg. Ik lees steeds maar een paar korte hoofdstukken maar blijf er toch helemaal in zitten. De leeuw uit het citaat is een metafoor voor China als oprukkende economische wereldmacht. Maar het boek gaat over veel meer dan China. Het gaat over globalisering anno 2005/2006, over outsourcing in India, offshoring in China, de supply chains van bedrijven als Wal Mart en UPC, over van alles eigenlijk. Het boek doet je soms duizelen! Maar of de wereld nu echt zo plat is durf ik nog niet te zeggen.

Ik lees het boek immers tussendoor.

Momenteel lijk ik alles tussendoor te doen. Ik brand een cd’tje met krankzinnige bruiloftmuziek (van Tour de France van Kraftwerk tot ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer’) en check zelf ondertussen de muziek van Renaud en Leo Ferré. Daar had ik zomaar zin in. Meteen weer mappen vol met mp3’s.

En ik check ook nog eens wat links over Colby Buzzell. Een Amerikaanse soldaat die bekend werd door te bloggen over de oorlog in Irak. Collega Kees gaf het boek ‘mijn oorlog’ even te leen en hoewel ik er maar een paar hoofdstukken van las vond ik het toch interessant. Waar hij eerst de vrije hand kreeg van defensie werd hem op een gegeven moment toch de mond gesnoerd. Hij citeert lekker uit punkteksten en plaatste zelfs een post met een reactie van Jello Biafra, de oud-zanger van de Dead Kennedy’s. Hij bereikte een groot publiek in ieder geval.

En ik keek vanavond ook nog even ‘Enemy of the State‘. Gewoon omdat het zo’n lekker filmpje is. Jammer dat die jokers van SBS er altijd weer Piet de weerman en Smart van Nederland tussendoor moeten proppen. Money generated content. Brrrr.

Maar weet je wat ik nu niet snap? Dat het alweer half een is. Man o man. Het tijdbesef van een info-consument gaat niet over roosjes.

@

2 Reacties

  1. Stefan Wijnberg schreef:

    Te gek citaat! En geruststellend om te lezen dat er meer mensen zijn die zich kunnen interesseren in en verwonderen over… vrijwel alles. Wil inderdaad nog wel eens ten koste gaan van nachtrust. Herkenbaar!

  2. @4604ba62e5cb1674564d168e51f2532d daar zeg je wat Stefan. Ik ga maar eens strekken nu 🙂

Reageer