clear

zoeken

search

Virtueel Apeldoorn, digitaal Geuzenveld en procedures Nijmegen online

10 mei 2007


Een collega attendeerde mij gisteren op een nummer (9/10 2007) van VNG Magazine, het magazine van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
In dat nummer wordt in twee artikelen aandacht besteed aan digitale initiatieven van de gemeenten Apeldoorn, Amsterdam en Nijmegen.

Allereerst is daar Virtueel Apeldoorn, een 3D-variant van de stad Apeldoorn. Mijn verkenning was van korte duur omdat de toepassing behoorlijk zwaar is en een aantal plugins vereist. De site wist zich sowieso geen raad met Firefox en Windows bleef maar meldingen geven over een ‘active x-installatie’. Er werd mij ook aangeraden een nieuwe driver voor mijn grafische kaart te installeren.
Dat wil ik allemaal best doen hoor, maar niet nu. Er was op dit moment toch niemand op de Apeldoornse virtuele straten te bekennen. Interessant initiatief, dat wel.

Nog interessanter vind ik www.apeldoorner.com, een portal voor de jeugd van Apeldoorn. Dat ziet er bijzonder levendig uit en ik heb de indruk dat die site succesvol is. Lijkt me mooi om te kopiëren voor Zeeland!

Over de koppeling die het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer heeft gelegd met Google Maps had ik eerder al eens gelezen. Mensen kunnen via deze toepassing hun klachten kwijt op een kaart. Medewerkers van de gemeente zien dan meteen waar bijvoorbeeld grofvuil rondslingert. Die toepassing is een stuk gebruiksvriendelijker dan het initiatief van Apeldoorn.
Dat geldt ook voor ‘Procedures online‘, van de gemeente Nijmegen, waar je met behulp van Google Maps verstrekte vergunningen kunt bekijken.

Ik word hier niet van mijn bureaustoel geblazen maar ik vind het wel mooi om te zien dat ook lokale overheden een omslag aan het maken zijn naar 3D- en virtuele toepassingen, interactie en verrijkte digitalisering.

Ik begreep laatst dat de gemeente Middelburg ook werkt aan een nieuwe website. Dat lijkt me niet voor z’n tijd. Je zoekt je altijd verloren daar; met de zoekfunctie krijg je zoveel irrelevante zoekresultaten dat je snel afhaakt, of mails verstuurt naar verkeerde personen. De huidige site is voor mijn gevoel niet veel meer dan een digitale folder van onze gemeente.

De initiatieven elders stemmen echter hoopvol. Ik neem aan dat gemeenten elkaar goed in de gaten houden en niet terugdeinzen voor het kopiëren van succesvolle projecten.

Laten we hopen dat ze dat doen…

@

3 Reacties

  1. Daan schreef:

    In Heerlen hebben ze ook zoiets, nog niet gekoppeld aan Google maps maar je kunt wel van je eigen perceel bv opvragen hoe het gesteld is met de vervuiling. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier gebruik van maakt maar zulke initiatieven juich ik alleen maar toe. Dat een gemeente daarna wel wat traagt reageert op je vragen neem ik dan op de koop toe 🙂

  2. Frank den Hollander schreef:

    Edwin,
    het heeft niet zoveel met de website te maken, maar ook ik had een fijne ervaring met de gemeente Middelburg:
    //www.frankdenhollander.nl/blog/?p=158
    Verder nog gefeliciteerd met je 1000e blog; ik lees ze al een tijdje altijd met veel plezier!

  3. @ Daan: een digitale ambtenaar is ook een ambtenaar he 🙂

    @ Frank: bedankt!
    Apart verhaal van dat Middelburgs Rioolrecht. Ik laat dat ook op die manier afschrijven. Wat ik dan weer wel goed vond is dat het automatisch afschrijven op de juiste wijze gewoon doorliep na een wijzing in mijn woonsituatie. Ik had verwacht dat ik daar wel even zoet mee zou zijn geweest 🙂

Reageer