clear

zoeken

search

Soms is paranoia niets meer dan het beschikken over alle feiten

24 mei 2007

“Sometimes paranoia’s just having all the facts.”

William S. Burroughs

Waarom is het toch dat ik deze week zoveel lees over privacy en inbreuken daarop? Het is echt niet normaal meer. Het zou kunnen komen omdat ik aan het lezen ben in Blacked Out, van Alasdair Roberts. Dat boek heeft als ondertitel ‘Government Secrecy in the Information Age’ en die ondertitel dekt de lading van het boek vrij aardig. Ik lees op dit moment in vier boeken tegelijk maar het boek van Roberts pak ik het vaakst. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Misschien is het daarom dat mijn oog steeds op berichten valt die betrekking hebben op dit onderwerp, dat zou best kunnen. Maar de mate waarin ik al die berichten tegenkom doet mij anders vermoeden. Het is dat ik een nuchtere Hollandse knul ben…..

Zomaar een een kleine greep:

  • Gisteren in NRC Next het artikel ‘Privacy? Ik heb niks te verbergen’. Zie ook de bijbehorende links.
  • Het e-book The Cult of information, uit 1986, van Theodore Roszak (PDF)
  • Een artikel over een project van Microsoft dat moet leiden tot software die je kan identificeren op basis van je gedrag online. Het opgeven van een nickname heeft in de toekomst geen zin meer.
  • Vele posts en artikelen over een project van Google waarmee ze het spelgedrag van gamers online willen analyseren en vastleggen in een profiel om op basis daarvan te adverteren in games.
  • Een tentoonstelling over de Stasi en berichten over het weer in ere herstellen van de reeds versnipperde archieven van die club (terwijl hun methoden weer actueel zijn)
  • Het alsnog openbaar maken van de Nazi-archieven.

En over privacy en bibliotheken hebben we het ook nog gehad.

Misschien ligt het aan mij maar deze week heeft als steekwoorden privacy, geheimhouding en paranoia. En dan ben ik nog niet eens gaan graven…

@

4 Reacties

  1. Mooie post.
    Zalig zijn de onwetenden, zeggen ze. Ik geloof meer in “The price of learning is not as painful as the price of forgetting” (weet ff niet wie het gezegd heeft ..)

  2. ria schreef:

    Eind januari 2007 publiceerde het Rathenau Instituut ‘Van privacy tot controle staat’. Een overzicht van de sluipende manier waarop de Nederlandse overheid inmiddels haar burgers in het vizier heeft. Allemaal geheel legaal. Maar dat is er juist zo shocking aan. Het maatschappelijke debat ontbreekt totaal. In het rapport wordt gepleit voor meer bemoeienis van volksvertegenwoordiging, juristen en burgers.
    Het rapport is in z’n geheel te downloaden van hun site.
    rathenau.nl

  3. @ allen:

    bedankt voor de aanvullingen en reacties. Het is inderdaad opvallen hoe weinig er feitelijk over gesproken wordt. Hier en daar vind je wel artikelen maar slechts mondjesmaat.

    Voor de mensen die tijd hebben: lees ook eens chatter, van Keefe. Ik heb het hier in de kast staan. Zeer de moeite waard.

    //tinyurl.com/23r97z

    Edwin

Reageer