clear

zoeken

search

Populaire Zeeuwse sites: Zeelandnet en HVZeeland.nl

06 mei 2007


Zeelandnet is al tien jaar lang (!) mijn provider en ik kan eigenlijk niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben over hun dienstverlening. In die tien jaar heb ik slechts incidenteel last gehad van storingen en bijna altijd was het zo dat Zeelandnet er weinig aan kon doen, of snel met oplossingen kwam. Daar verdienen ze een pluim voor. Ik blog dan ook maar zelden over dit bedrijf. De laatste post dateert van bijna een jaar geleden. Ik heb gewoon weinig te zeuren.

Op de website van Zeelandnet kom ik echter niet meer zo vaak. Ik hoef mijn dataverkeer er namelijk niet meer te controleren omdat ik geen limiet meer heb en met diensten als ‘een eigen blog of webpagina bij Zeelandnet‘ of het befaamde ‘prikbord’ kan ik niet goed uit de voeten. Nu had ik ergens gelezen dat Zeelandnet sinds kort een geheel venieuwde website heeft. Gisteren besloot ik die eens te bekijken.

De site is een stuk overzichtelijker geworden en de navigatie is nu veel logischer. Dat hebben ze goed gedaan. De grote advertenties op de homepage vind ik oerlelijk maar ik kan wel begrijpen dat ze hun producten graag aan de man/vrouw willen brengen in een tijd dat de concurrentie van andere providers moordend is. Maar nu ik dat schrijf bedenk ik mezelf opeens dat ik Zeelandnet maar zelden tegenkom in de zoekresultaten van Google. Misschien moeten ze iets meer gaan doen aan zoekmachine optimalisatie?

Voor het aantal bezoekers hoeven ze dat in ieder geval niet te doen. Zeelandnet claimt 14 miljoen pageviews per maand te hebben. Dat is bizar veel! Van een medewerker van Zeelandnet begreep ik dat veel leden de startpagina van hun browser braaf op Zeelandnet zetten. Dat draagt natuurlijk wel bij aan de goede statistieken. Maar ondanks dat blijven het indrukwekkende cijfers.

Wat opvalt aan de nieuwe site van Zeelandnet is de prominente rol voor Zeeuws nieuws op de homepage. Op die pagina is geen ruimte voor gebruikersparticipatie maar wel voor relevante Zeeuwse nieuwsberichten.
De link naar HVZeeland.nl vind ik een opvallende. Dat is een website die onderhouden wordt door de heren van Provicom, die zich richt op alles wat met veiligheid en hulpverlening in de provincie Zeeland heeft te maken.
Ik had die site nog nooit bezocht (bestaat al sinds 2003) en ik verbaasde me gisteren behoorlijk over het aantal pageviews dat die website weet te genereren. Gisteren maar liefst 68.749 views. Op één dag!

Een paar doorkliks maakten me duidelijk waarom die site zo populair is: een centraal element in het geheel is de verslaggeving van regionale ongevallen en incidenten. Het bijzondere daarvan is dat zij bij veel berichten beeldmateriaal plaatsen. Het betreft daarbij vaak foto’s en video’s die je niet snel zult aantreffen op de site van de regionale krant. Misschien is het een idee voor de PZC om nauwer met hen te gaan samenwerken. Dat geldt natuurlijk ook voor Buurtlink.

HVZeeland biedt in ieder geval interessante achtergrondinformatie. Ze gaan veel verder dan de zogenaamde p2000-sites, waarop je de communicatie van hulpdiensten in gecodeerde taal kunt volgen.
In Zeeland heeft nieuws doorgaans veel meer impact dan in de Randstad. Vorige maand sprong er weer eens iemand voor de trein in Middelburg en iedereen lijkt daar dan van op de hoogte te zijn. HVZeeland heeft ook beelden van zulke voorvallen. Slachtoffers komen daarbij niet in beeld maar het scheelt niet veel. Ik vind het knap dat ze van zoveel incidenten over beeldmateriaal beschikken. Daar komt vast ook veel ‘burgerjournalistiek’ aan te pas.
Het grote minpunt van de site zijn de vele flikkerende reclamebanners op de homepage. Natuurlijk willen de beheerders ook een beetje geld verdienen maar ik vraag me af of dat niet op een andere manier kan. Gelukkig verschijnen er nog net geen pop-ups of pop-unders.

@

Reageer