clear

zoeken

search

Moderne promotie van bibliotheekcollecties: Wienbibliothek runt ‘sekslijn’

09 mei 2007


Vanochtend kreeg ik een mail van Boesje waarin hij verwees naar een opmerkelijk initiatief in de Oostenrijkse bibliotheekwereld.

NU.nl kopt: “Het Weense stadsbestuur heeft een sekslijn geopend om de uitbreiding van de openbare bibliotheek te financieren.” NU voegt eraan toe dat de lijn ‘vrij tam’ is. Als mensen een bepaald telefoonnummer bellen krijgen zij de stem van de – in heel Oostenrijk beroemde- actrice Anne Bennent te horen, die erotische fictie voorleest uit de 18e, 19e en 20e eeuw.
De Wienbibliothek is gevestigd in het gemeentehuis van Wenen.

Maar als je een beetje moeite doet om het bericht van Nu.nl te verifiëren, blijkt dat het artikel helemaal niet op waarheid berust. Ik had in mijn titelveld ook al ‘moderne bibliotheekfinanciering’ gezet maar zag, tot mijn verbazing, dat het nieuws op Oostenrijkse websites een heel andere toon heeft. Op News Orf bijvoorbeeld, staat expliciet vermeld dat er niets wordt verdiend met de lijn maar dat deze bestemd is om de collectie erotische boeken te promoten. Dit wordt bevestigd op de site van de Stad Wenen. En zo zijn er nog wel meer bronnen te vinden die het bericht op NU in een ander daglicht plaatsen.

Nog leuker wordt het dan als je door gaat neuzen. Bij NU.nl staat onder het bericht dat Novum het copyright van het artikel heeft. Dat blijkt een persbureau te zijn. En wat staat er op hun website?

“Over een simpel nieuwsfeit zijn tal van meningen mogelijk. Meningen die soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Radicaal of juist ingetogen. Vanuit geloof of ongeloof. Daar is iedereen vrij in en zo hoort het ook. Maar je kunt een mening alleen vormen als je zeker bent van een betrouwbare bron. Als je zeker weet dat wat je leest waar is. Alleen dan heeft het zin boos of blij te zijn.

Novum Nieuws is een jong, dynamisch, innovatief, spraakmakend en onafhankelijk Nederlands persbureau.
Vanuit het hart van Amsterdam en Den Haag produceren meer dan 125 redacteuren 7 dagen per week en 24 uur per dag honderden tekstberichten, foto’s, video’s en radiobulletins.
Nauwkeurig, snel en volledig.
Overtuig uzelf! “

Wel, dat laatste heb ik dus gedaan. Snel zijn ze. Maar nauwkeurig en volledig? Daar kun je over discussiëren! Zoals er op de Nieuwe Reporter ook vaak wordt gediscussieerd over de verschillen tussen burgerjournalistiek, bloggers en professionele journalisten.

Die verschillen lijken steeds kleiner te worden. In de VS beseffen ze dat inmiddels ook.

@

5 Reacties

 1. Jan Tweepuntnul schreef:

  was je me net ff voor met een post over dit merkwaardige berichtje:-) Helaas over het hoofd gezien.
  Ik zal een linkje naar jouw post plaatsen.
  gr. Jan

 2. Tsja, het was wel een inkopper inderdaad. Leuk dat het dan anders blijkt te zijn dan je dacht…

 3. Ha: ik zie nu ook jou post.
  LoL

  Ook in dit geval wil ik best 2.0 zijn hoor. Maar dan wil ik wel wat selectiever klanten werven ^^

 4. J. Geraets schreef:

  Inderdaad een mooi voorbeeld van hoe er met bronnen wordt omgegaan (n.a.v. onze correspondentie over: Liefde der boerenzwaluwen ! en Onverwachte boodschap…).

Reageer