clear

zoeken

search

Heeft crossmediaal lezen de toekomst?

16 mei 2007


Ik kan eigenlijk helemaal niets met de post ‘Crossmediaal lezen heeft de toekomst‘, op NRC. Dit artikel gaat over een door ECI georganiseerd congres met de titel ‘de toekomst van het boek’ en de lezing daar van Ed Peelen, Hoogleraar aan Nyenrode.

De gebruikelijke cijfers over ontlezing en mediaconsumptie komen voorbij en de post sluit af met:

“Peelen benoemt aan het einde van zijn onderzoek enkele ‘uitdagingen’ voor het boekbedrijf. Twee toverwoorden: ‘crossmediaal’ en ‘leesbeleving’, die natuurlijk ook uitstekend gecombineerd kunnen worden. Als antwoord op de digitale revolutie dient het boek verhalen in andere media te ondersteunen en aan te vullen. “Andersom is natuurlijk ook denkbaar,” schrijft Peelen plichtmatig. RFID, de chiptechniek die het mogelijk maakt een boekenkast met een scanner in een handomdraai te inventariseren, wordt genoemd als hoopgevend voorbeeld voor de zo nodige connectie tussen het boek en nieuwe media. Volgens Peelen dient literatuur ‘die bestaat bij de gratie van het combineren van verschillende media’ te worden bevorderd.”

Ik vind het allemaal net iets te vaag. Boeken en andere media vullen elkaar toch allang aan? En waarom was de toon van het congres zo pessimistisch?

Ik heb nu geen zin om echt te gaan speuren maar met Google vond ik geen website van het congres en dus ook geen aanvullende informatie. Het onderzoek wordt volgens mij niet vermeld op onderzoeksinformatie.nl en als je zoekt op trefwoorden m.b.t. het congres beland je bij een verslag van een ouder congres, ‘Het papierloze boek‘ en een ander kort verslag.

Ik wil het onderzoek wel eens lezen. Heeft iemand enig idee waar ik het snel kan vinden? Of zal het alleen in gedrukte vorm verschijnen bij ECI?

Vage sannie!

@

2 Reacties

  1. Kan ‘t onderzoek ook zo snel niet vinden. De library van Nyenrode geeft geen resultaat, de publicatielijst van Van Peelen zelf loopt achter. Ideas heeft ook geen idee. Als het in press/wording is, zou je denken dat het idd in de onderzoekdatabank zou staan.
    Weet je wat, zullen we het ‘m op de man af vragen? e.peelen@nyenrode.nl

  2. Misschien is dat inderdaad de meest effectieve manier ja…

    Maar opmerkelijk is het. Niet wat je noemt crossmediaal 🙂

Reageer