clear

zoeken

search

Google books ontsluit nu ook niet-gedigitaliseerde boeken

18 mei 2007


De catalogus van Google books is uitgebreid met boeken die nog niet gedigitaliseerd zijn. Je zou denken dat je daar dan niet zo veel mee kunt maar niets is minder waar. Bekijk dit voorbeeld maar eens: je krijgt een uitgebreide beschrijving, verwijzingen uit de wetenschappelijke literatuur en een overzicht van andere edities. En directe koppelingen naar boekwinkels en bibliotheken.

Een doorklik op WorldCat, na ingave van de eigen postcode leidde me inderdaad naar de catalogus van de Zeeuwse Bibliotheek. Het boek is hier niet aanwezig en dus treedt ‘het zoek en boek-verhaal‘ weer in werking. De ISBN wordt namelijk ook niet gevonden in ‘13 onder een knop‘.

Maar dat komt op termijn vast wel goed. En dan is het goed om te zien dat de koppelingen vanuit Google en Worldcat al gemaakt is. Librarian Central schrijft:

“In order to make the larger index easy for you and your patrons to navigate, you can filter your results based on viewability. In addition, the book’s “About this book” page often includes reviews, web references, and book references. And as before, patrons can click on the “Find this book in a library” link to access a physical copy at a local library, thanks to our union catalog partners. (As with Library Catalog Search, the union catalog you’ll click through to will depend on where you are in the world — among the more than 20 union catalogs we’re working with are those from the U.S., France, Spain, China, Portugal, Sweden, Switzerland, Australia, Israel, Hungary, Poland, Denmark, Iceland, Lithuania, Armenia, Bulgaria, Estonia, and South Africa).”

Als Google op termijn inderdaad verwordt tot voorportaal van bibliotheken en boekhandels, is dit een goede ontwikkeling. Ook bij Pica zit men niet bepaald stil. Van hen ontving ik een mail over xISBN. En ondertussen gaan de eerste bibliotheken aan de slag met Library Thing.

Er gebeurt van alles, kortom. Gelukkig maar!

Google werkt overigens nog niet alle gevallen goed; de beschrijving van ‘Blacked Out’, een boek dat ik net uit de aanwinsten plukte, zit wel al in Google, maar de verwijzing naar bibliotheken ontbreekt hier. En dat boek hebben we nu net wel!

Laten we het maar zien als een systeem in ontwikkeling. Ik ben erg benieuwd in hoeverre alle systemen in de nabije toekomst op elkaar zullen zijn afgestemd. Zie ook de post over Google’s Universal Search op MIMblog, met een verwijzing naar het interessante Google Experimental.

The best is yet to come…

@

4 Reacties

  1. Boesje schreef:

    Gefeliciteerd met je mijlpaal. 102 is niet niks.

  2. Jan Tweepuntnul schreef:

    Nog een half jaartje en dan hebben we ‘Google4Libraries’. Mind my words!

  3. Half jaartje is wat kort maar ik zie het er ook van komen inderdaad. Ze zetten er best flink op in!

Reageer