clear

zoeken

search

Eduroam in de Zeeuwse Bibliotheek

29 mei 2007


De Zeeuwse Bibliotheek is toegetreden tot de wondere wereld van Eduroam. Hieronder een bewerking van een mail die ik vanmiddag naar mijn collega’s stuurde:

“De Zeeuwse Bibliotheek beschikt vanaf nu ook over Eduroam. Kort gezegd komt het erop neer dat gebruikers, bijvoorbeeld studenten van een opleiding die ook is aangesloten op Surfnet, in de ZB toegang hebben tot het netwerk van hun eigen organisatie en altijd gebruik kunnen maken van het internet. Mensen van de Zeeuwse Bibliotheek op hun beurt kunnen ook overal in Nederland gebruik maken van deze service.

“De dienst eduroam geeft gebruikers veilig en eenvoudig toegang tot het netwerk van hun eigen instelling evenals netwerken van andere op SURFnet aangesloten instellingen. Zo kan bijvoorbeeld een student van de Hogeschool van Amsterdam die een module volgt aan de Universiteit van Amsterdam via eduroam met zijn laptop ook eenvoudig gebruik maken van het netwerk van de Universiteit van Amsterdam.”

Deze tekst en een uitgebreidere toelichting en gebruikersinstructie vind je op //aaa.surfnet.nl/info/eduroam/eduroam.jsp

Op //www.eduroam.nl/ en //www.eduroam.org vind je ook veel informatie.

Een toelichting vanuit de praktijk is te vinden op een website van de Erasmus Universiteit: //www.erna.nl/ (klik op ‘Eduroam Access’)”

[…]

Ik heb me nog niet zo goed verdiept in Eduroam maar zal dat binnenkort zeker doen. Van mijn persoonlijke bevindingen zal ik dan ook verslag doen. Maar ik vind het nu al prachtig, op de een of andere manier.

@

De afbeelding is afkomstig van Adam Melancon.

4 Reacties

  1. Wow!ter schreef:

    Ik word stik jaloers op dit soort dingen.

  2. Hoi Wouter,

    Ik wilde net opmerken dat er geen kosten aan verbonden zijn en dat je alleen moet beschikken over een ‘radius infrastructuur’ (ken ik verder niet maar dat las ik net op de site) maar toen zag ik opeens ook een link van ‘Libraries on the move’.
    Daar maak ik uit op dat er meer aan de hand is.

    Toch vraag ik me dan af hoe alles dan precies is geregeld bij jullie. Ik zat nog niet zo lang geleden vol bewondering te kijken naar de online presentaties van Wageningen. Dat zag er allemaal behoorlijk vooruitstrevend uit. Maar draadloos is er dan nog helemaal niet?

    Bij ons overigens ook nog niet zo lang. Nu weet ik het niet zeker maar volgens mij is dat bewerkstelligt met relatief weinig middelen en manuren. Als je wilt kan ik dat wel navragen voor je. Misschien is er nog hoop?

  3. Pierre schreef:

    Het is me net wat ver weg om even langs te komen om te testen.
    Fontys is ook aangesloten bij Eduroam en dat betekent dus dat andere Eduroam gebruikers in Fontys-gebouwen met Wifi (nog niet allemaal, maar worden er stapsgewijs steeds meer) hun laptop kunnen gebruiken.

    Overigens, ik zat onlangs bij een nadere Hogeschool die ook Eduroam ondersteuning had voor gastgebruikers en daar werkte het niet. De koppeling tussen daar en Fontys werkte niet. We hebben geen tijd gehad (ik was er immers niet om te testen maar om te overleggen) om tot het bot uit te zoeken waar het aan lag. Maar zoals altijd:”the proof of the pudding is in the eating”. Als je een aantal nietsvermoedende gastgebruikers van buiten hebt gehad weet je pas of het echt goed werkt. En als het werkt is het natuurlijk een heel toffe optie!

  4. Ik ben bijzonder benieuwd naar de werking. Als ik meer weet zal ik er nog een stukje aan wijden!

    Bedankt voor je reactie iig!

Reageer