clear

zoeken

search

Virtuele werelden in een stroomversnelling

05 april 2007


De laatste weken zijn er wat vragen gekomen over het standpunt van de Zeeuwse Bibliotheek t.a.v. Second Life en daarom heb ik die vraag maar eens neergelegd bij mijn leidinggevenden. Daar zullen we het binnenkort waarschijnlijk nog wel uitgebreider over hebben.

Ondertussen ben ik ook gevraagd om een tijdschriftartikel te schrijven over deze virtuele wereld en dat heeft er toe geleid dat berichten over SL -en virtuele werelden in het algemeen- sneller mijn aandacht trekken dan voorheen het geval was. Het valt daarbij op dat de stroom berichten over dit onderwerp behoorlijk is aangezwollen de laatste maanden.

Hoewel ik zelf momenteel nauwelijks actief ben in 3D-werelden volg ik de berichtgeving op de voet omdat ik er inmiddels van overtuigd ben geraakt dat Second Life nog maar het begin is van iets veel groters. Ik schreef daar laatst al iets over en wees toen op een wereld als Outback Online. Ik denk dat steeds meer bedrijven en organisaties dit ook beseffen en SL vooral beschouwen als een proeftuin, waar ervaring kan worden opgedaan met de mogelijkheden en beperkingen van virtuele werelden.

Ter illustratie een paar links die je vindt met een paar eenvoudige zoekacties:

 1. Bedrijven, gevestigd in SL zijn verzameld op een kaart. Daar is ook een Nederlandse variant van
 2. De belastingdienst krijgt ook in de smiezen dat er geld verdiend wordt in SL en laat dat niet op zich zitten. Ondertussen jaagt de FBI op online casino’s.
 3. Muziekzender MTV heeft plannen om in 2008 een eigen virtuele wereld te openen. Zie ook de gerelateerde posts.
 4. Sony bereid een virtuele wereld voor die zich richt op playstation 3-spelers. Zie bovenstaand filmpje.
 5. Nintendo onderkent het succes van de Wii-Mii’s en werkt aan uitbreiding van de mogelijkheden.

Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Het is maar een greep. Maar het moge duidelijk zijn dat het borrelt en bruist virtueel. Fasten your seatbelts & enjoy the ride!

@

4 Reacties

 1. typisch. Eerst kreeg ik standaard een foutmelding bij het plaatsen van een filmpje in blogger. De laatste twee weken kreeg ik vervolgens een andere foutmelding bij filmpjes van YouTube, die er voor zorgde dat ik alles wat ik nog niet had opgeslagen kwijtraakte.
  En nu krijg ik opeens helemaal geen foutmelding meer. En lijkt het er bovendien op dat ik de breedte van het scherm niet meer hoef aan te passen.

  Blogger heeft sinds kort een menu voor filmpjes in de sidebar. Zouden ze het ’embedden’ in posts ook meteen hebben aangepakt? Het is tenslotte allemaal van Google…

 2. Marc schreef:

  Ben het met je eens, ik denk dat veel partijen het inderdaad als een proeftuin zien. Ik verbaas me wel regelmatig hoe gemakkelijk bedrijven in SL stappen (wetende dat er zoveel problemen zijn met graphics, performance en onderhoud), maar als je de investeringen goed bekijkt en je het als een leerproces beschouwt, dan is dat instappen goed te rechtvaardigen.

  Wel heb ik gemerkt dat we de hype nu ook weer niet teveel moeten overdrijven: van de miljoenen accounts die zijn aangemaakt is op moment-x maar een half procentje online.

 3. Tsja, statistieken,

  Er wordt altijd zo graag geschermd met absolute aantallen…maar de werkelijkheid is meestal anders.

  Dat zie je ook als je naar bezoekersaantallen kijkt. Vaak geven minder goed te meten factoren een heel ander beeld…

Reageer