clear

zoeken

search

Senioren ontdekken gaming ook

02 april 2007


Een leuk artikel in The New York Times: Video Games Conquer Retirees.

Dit artikel vertelt in twee pagina’s over de groeiende populariteit van gaming onder senioren. Het is gebleken dat een groot deel van de spelers van online spelletjes als Bookworm en Bejeweled ouder is dan 50 (47 %) en de Nintendo Wii zorgt ervoor dat oudere mensen zelfs complete virtuele bowling-toernooien opzetten. Ook het aantal vrouwen dat games speelt groeit sterk. Hier in de Zeeuwse Bibliotheek is het spel Bejeweled zeer populair bij een grote groep vrouwelijke medewerkers, weet ik. Bookworm zal dan wel meer iets voor ouderen zijn.

Dat artikel is dan weer een mooie aanvulling op het verhaal en de film van Jaap en Erik, op Bibliotheekplaza vorige week. Ik ben erg benieuwd naar de uiteindelijke film. De trailer hiervan, op de site van DOK maakt nog nieuwsgieriger…

Gaming is van alle leeftijden. Gelukkig maar. Met muziek blijkt dat toch een beetje anders te liggen. Het weekendje London Calling illustreerde dat mooi. Ik vermaakte me opperbest met een nieuwe golf Britpop. Piepjonge bandjes bespelen daar een even jong publiek. Hondsbrutaal, zelfverzekerd en onbevangen. Ik was onder de indruk van het kwartet the Pigeon Detectives, We are the Physics, Goodbooks en the Twang maar moest wel menigmaal het gevoel ‘been there, done that’ onderdrukken. Pure jaloezie is dat. Je ziet kinderen van 16-17 crowdsurfen met hun converse-schoenen aan. Je ziet een zaal los gaan op muziek die je stiekem al eens eerder hebt gehoord. Ergens. Ooit. En je weet dat de Grote Nieuwe Golf daar helemaal geen boodschap aan heeft. Zij genieten gewoon en doen hun ding. Net zoals eerdere generaties dat deden op hun muziek.

Over vernieuwing moet je niet zeiken, als het gaat om muziek. Dat bewaar je beter voor je dienstverlening en doelgroepenbeleid. Ouderen zijn moderner dan je zou denken en jongeren misschien juist wat minder. Een mooi gegeven voor bibliotheekvernieuwing: dat kan ook via de middenweg, zonder spastische uitschieters die succesvol zijn bij de ene doelgroep, maar de andere wegjagen.

@

17 Reacties

 1. Daan schreef:

  De trailer van het DOK filmpje ziet er leuk uit. De t-shirtjes die ze verspreiden vind ik als niet-gamer dan weer wat kinderachtig ๐Ÿ™‚

  Het gevoel dat ik te oud voor dat soort muziek begin te worden bekroop mij tijdens de laatste Londen trip toen ik in de Brixton Academy stond te kijken naar 4 Britse bandjes die eigenlijk veel te snel in zo’n grote zaal worden neergezet. Het is leuk om te zien maar het doet me verder niets. Misschien ligt het aan het feit dat ik me niet (meer) kan identificeren met al die jonge kids die zingen over hun dagelijkse problemen? Maar ook door al het YouTube en MySpace geweld wellicht. Er schieten de laatste tijd net iets te veel van dit soort bandjes uit de grond. De zoveelste Arctic Monkeys kloon uit je cd speler horen knallen is op een gegeven moment niet meer leuk.

  Maar er is hoop … de namen op dat lijstje ontstijgen het gemiddelde niveau dan weer ๐Ÿ™‚

 2. jeegee schreef:

  Nu heb ik, op Suede na, het hele britpop gebeuren altijd erg oninteressant en overtrokken gevonden (laat mij oasis horen en ik heb een week jeuk op een plek waar ik net niet bij kan), maar het gevoel ken ik zeker. Alhoewel ik twijfel of dit echt om leeftijd gaat of meer om smaak, ik herinner me een briljant concert van Zen Guerilla waar het erg stil bleef, terwijl een week later de dramatisch slechte Hellacopters (alleen een sterke 1e cd) het publiek wel plat kregen met een soort metal-achtige status quo.. om tranen in de ogen te krijgen

 3. Tjsa die golven komen altijd. Het was bij de Punk ook zo. Een handvol authentieke bands en vervolgens honderden navolgers.

  En soms heeft het enthousiasme inderdaad meer met de show te maken dan met de muziek. Er stond ook een band die loeiharde elektronica speelde maar daar zat duidelijk niemand op te wachten. De andere band was zo beweeglijk en maf dat het publiek dat vanzelf ook werd. Die wisselwerking is altijd leuk, ongeacht de muziekstijl.

  trouwens Daan: ik heb veel bloc party gehoord van het weekend. Gisteren toen ik thuiskwam zelf nog in middelburg. Die tweede is toch best heel goed eigenlijk :-))

  Enne: ik zoek me verloren naar een raar nummertje dat steeds gedraaid werd op de afterparties.

  Een soort dansnummer met een smurfenvrouwenstem die zingt ‘ because we are your friend
  you will never
  be alone again
  cmon’

  gaat nergens over verder maar ik wil ‘m toch graag hebben. Iemand enig idee wie dat zijn. Via google had ik nog geen succes…

 4. Anoniem schreef:

  Mooi dat je als “LC novice” nog wat leuke bandjes hebt kunnen ontdekken zoals We Are The Physics (1 juni op herhaling!) en The Pigeon Detectives. Als LC veteraan moet ik zeggen dat het aanbod deze keer wat zwakjes was. Bepaalde bands wilde men graag hebben maar die konden niet (en dus moest men genoegen nemen met 2e keus) en de persoonlijke smaak van de boeker houdt in dat hij soms bewust de krenten laat liggen ten faveure van de pap. Dat het niet allemaal even (ver)nieuw(end) klinkt vind ik net als jij evenmin een bezwaar, ‘t gaat om de energie en de beleving. Dat geldt nog sterker voor hardcore punk! Anyhoo, ik had LC niet willen missen, ‘t blijft
  een uniek festival voor Britpop/rock fans! (indindo)

 5. Daan schreef:

  @Jeegee: Hulde, een Suede liefhebber, ze bestaan nog ๐Ÿ™‚

  @Edwin: Bloc Party is dan ook een uitschieter. Ik moest zelf erg wennen aan die 2e, het neurotische is er ietwat vanaf (jammer!) maar hij staat nu op thuis (heel toevallig) en het is gewoon een goede cd met nummers die tenminste ergens overgaan, met name het leven in Londen als donkere jongen met Afrikaanse roots. Geef je die 1e ook nog eens een kans? Luno is great!!!

  Wat betreft de door jouw gezochte song, ik heb de link doorgespeeld aan Indindo, die was er ook afgelopen weekend. Ik hoop dat hij je kan helpen…

 6. Anoniem schreef:

  Het nummer heet “We are your friends”, het is een remix van het gelijknamige nummer van wijlen Brits kwartet Simian. Maar je vindt het onder de naam Justice (VS Simian). (indindo)

 7. Hoi Indindo. Bij dat optreden van Emma en consorten keek ik nog even of ik een grote kale meneer bij het podium zag hangen, maar dat was niet het geval.

  Ik vond het zeer geslaagd allemaal. Ik ben ook nog rondgeleid in de kelders, door een vriend die daar werkt. Zo liep ik opeens tussen de 10 kleedkamertjes met gordijnen en dronk ik een biertje bij de artiesteningang. Dat was ook weer eens wat anders ๐Ÿ™‚

  @ Daan: ik zal het proberen inderdaad ๐Ÿ™‚ Moet nog veel downloaden binnenkort ook. Zelfs een nieuwe Type-o, las ik.

  @ Indindo: bedankt voor de informatie. Dat is inderdaad het nummer dat ik zocht. Als dank heb ik je blog nu maar eens aan netvibes toegevoegd. Krijg opeens zomaar het gevoel dat jij wel kennis van zaken hebt ๐Ÿ™‚

  En jij dan weer bedankt voor het doorsturen van mijn vraag Daan.
  Het netwerk doet zijn werk soms sneller dan naslagwerken….

  Ed

 8. Indindo schreef:

  “Een grote kale meneer?!” Is dat het signalement dat ‘Daan’ je van mij heeft meegegeven? Moet ik ยดr toch eens op aanspreken! In de Paradiso kelders ben ik ook wel eens geweest, vroeger lukte het me nog wel eens backstage te komen voor een babbeltje met de band en gratis bier. Leuk dat je daar een connectie hebt trouwens. Ik stond trouwens vlakbij Emma, had alle gelegenheid om haar mooie benen en zwarte pumps te bewonderen…

 9. @ Willem:

  Bedankt voor de link!

  @ Indindo:

  Misschien niet letterlijk zo maar wel zoiets, want dat was wat ik in mijn hoofd had…

  Dat pakje van Emma maakte wel veel goed inderdaad. Je blijft wel kijken op de een of andere manier ๐Ÿ™‚

 10. Anoniem schreef:

  Volgens mij zit er een nuance verschil tussen kalend en kalendE maar goed, ik begrijp de boodschap, de aanvoer van nieuwe cd’tjes en de wekelijkse NME kan ik voorlopig vergeten…

  D.

 11. Ai…

  Sorry dat ik de aanvoer deed stokken ^^

  hihi

 12. Marco schreef:

  Grote kale meneer? ‘Daan’ gaat wรฉl geregeld op stap met een grote รฉn een kale meneer. Vandaar wellicht de vergissing. ๐Ÿ™‚

 13. Henk schreef:

  En niemand die het over gamende ouderen heeft. Als we het er niet over hebben bestaat het hele gamen gewoon niet.

  Ook mijn schoonmoeder (59) speelt graag een spelletje op de pc. Van patience tot Bejeweled.

 14. @ Marco: is dat die meneer van de camera’s?

  @ Henk:
  Off-topic topics zijn altijd de beste.

  Dat ouderen gamen wordt sneller geaccepteerd dan dat ouderen naar gigs gaan ๐Ÿ™‚

 15. Daan schreef:

  Off topic maar weer dan… Ik bezoek regelmatig concerten met Marco (groot) รฉn Indindo (kalendE). Is dat raadsel ook weer opgelost. Enne, het is geregeld met die aanvoer, Indindo is nl. regelmatig afhankelijk van een plekje in de blogparty auto richting Keulen of Brussel dus we hebben een dealtje gesloten ๐Ÿ™‚

 16. Kiek!

  Quid pro quo Clarice!

Reageer