clear

zoeken

search

Ook voor ons gedigitaliseerd: de Zandvoortsche Badcourant

29 april 2007


The Internet Archive biedt een rss-feed aan voor alle tekstdocumenten die zij recentelijk gedigitaliseerd hebben. Dat zijn meestal boeken, maar het kunnen ook kranten of tijdschriften zijn, soms zelfs in het Arabisch.
De feed markeer ik doorgaans als ‘lees alles’, in Netvibes, maar soms trekt een titel mijn aandacht.

Zo zag ik zojuist opeens een Nederlandse titel in de lange rij: de Zandvoortsche Badcourant van 1881.
Ik besloot het PDF-bestand eens te bekijken en ging 126 jaar terug in de tijd. Wat is in godsnaam een badkoets? En is 25 cent veel, voor het huren van een badkoets, als een krant 5 cent kost? Waarom worden badgasten met naam en toenaam genoemd? En wat een leuke ‘publieke vermakelijkheden’!

Het doet me denken aan de glorietijden van het plaatsje Domburg.

Zo’n kort inkijkje roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Heb ik straks wat om over te mijmeren in de auto…

Tot dinsdag.

@

4 Reacties

 1. Mr.Sandman schreef:

  Hallo, leuk dat je mijn test bekijkt. Ik zit in het bestuur van het Genootschap Oud Zandvoort en in het kader van de millennium-viering hadden wij als vereniging een idee aangedragen om alle beschikbare kranten te digitaliseren en op dvd aan ieder hoofd van een gezin of familie te geven. Vanwege kostenbesparing is iedere krant opgedeeld in losse pdf-jes. Ik ben nu bezig om alle losse pdf-jes weer aan elkaar te zetten tot hele kranten en te bekijken in hoeverre het digitale krantenbestand ontsloten kan worden via archive.org. Vooralsnog heb ik nog 60-duizend pagina’s te doen en de manier waarop ik het nu moet uploaden is verre van optimaal. Maar ik wil het zelf ook erg graag. Ik vond het in ieder geval leuk je reactie te lezen. Met vriendelijke groeten, Cor Draijer, Zandvoort.
  Zie //www.oudzandvoort.nl

 2. Dag Cor,

  Jouw reactie is nuttig want ik wist niet beter dan dat ik een feed had genomen op documenten die archive zelf digitaliseert, maar het betreft uploads!
  Dat verklaart de variatie in het aanbod…

  maar wat een klus! Doe je dat allemaal handmatig?

  Wij zijn bezig met oude Zeeuwse kranten maar laten dat doen door een gespecialiseerd bedrijf…

  Hoe dan ook bedankt voor je reactie!

 3. Mr.Sandman schreef:

  Ha, voo de duidelijkheid; een gespecialiseerd bedrijf heeft destijds alle kranten al ingescanned maar iedere pagina van ene krant is als een los pdf-je en dat vindt ik erg lastig. Een doorblader-functie ontbreekt en het verhaal op pagina 7, wat doorgaat op pagina 9 (pagina 8 zijn weer advertenties) wil ik natuurlijk makkelijk kunnen doorkijken maar dat gaat nu vrij omslachtig. Het liefst zou ik de pdf-jes van hele kranten per jaar en per krant willen uploaden naar 1 directory en de pdf’s moeten dan geindexeerd worden zodat in de tekst gezocht kan worden. Het bestaat, het kan gratis maar waar…

  groetjes,
  Cor Draijer

  P.S. Ik zet er ook films op, onlangs nog een kleurenfilm uit 1953 van de watersnoodramp in Zeeland, met de badkuip-spoorlijn…

Reageer