clear

zoeken

search

Onderzoek Harris en Nielsen: de staat van de console en het gebruik van games

04 april 2007


Via Docuticker kwam ik terecht op de website van Harris Interactive, een Amerikaans bureau voor marktonderzoek.
Dit bureau biedt een verzameling nieuwsbrieven (allemaal PDF) die prachtig zijn vormgegeven, over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot marketing, jongeren en gezondheid, het terugdringen van materialisme, vriendschap in een tijdperk van sociale netwerken, en afgelopen maand een editie over het gebruik van videogames door teeners en tweeners.

Het vermelde onderzoek toont aan dat videogames bijzonder vaak gespeeld worden door kinderen in de leeftijdsgroep van 8 tot 18 jaar. Dat is niet zo verrassend. Het onderzoek gaat echter ook in op de keerzijde van de medaille: 8,5 % van de gamende kinderen kan omschreven worden als game-verslaafd of ‘ziekelijke spelers’. Dat is een grote groep!

Toch roept zo’n onderzoek altijd weer vragen bij me op. Ik beschouw mezelf nog steeds als een gamer maar in tegenstelling tot een paar jaar geleden ben ik verworden tot ‘binge-speler‘: minder vaak spelen, maar als ik speel extreem lang. Op de console speel ik zelden meer maar toen ik twee maanden geleden aan Zelda begon, op de Nintendo Gamecube, speelde ik 90 uur in 2-3 weken. Dan zou ik dus verslaafd zijn. En ik denk zelf dat ik dat niet ben.

Maar dat kan niet verhullen dat kids steeds vaker en langer gamen. Dat komt uit andere onderzoeken ook naar voren.

Nielsen Media Research publiceerde begin maart ook onderzoeksresultaten, over het toenemend gebruik van gameconsoles, zoals de playstation 3, de Nintendo Wii en Xbox 360. ‘The state of the console‘(PDF) heet dat rapport. Daaruit komt onder meer naar voren dat het bezit van consoles in Amerikaanse huishoudens in 2,5 jaar met 18,5 procent is gegroeid. En laat dan even tot je doordringen:

  • 2/3 van alle mannen in de VS hebben thuis toegang tot een console
  • 4,4 miljoen huishoudens beschikken over een console met online toegang
  • in het vierde kwartaal van 2006 speelden 93,8 miljoen Amerikanen minstens een minuut op een console
  • iedere willekeurige minuut spelen 1,6 miljoen Amerikanen op consoles
  • De zware gebruikers nemen 74,4 % van alle spelers voor hun rekening en zijn goed voor een gemiddelde speeltijd van vijf uur en drie kwartier. Per dag.

Dat zijn inderdaad ‘staggering figures‘.

Maar reden genoeg om het maar weer eens te benadrukken: games zijn niet meer weg te denken. En dit is het begin nog maar.

@

1 Reactie

Reageer