clear

zoeken

search

Moderne nieuwsvoorziening: Wikipedia en de Virginia Tech slachting

24 april 2007


De NY Times heeft een interessant artikel over het belang van Wikipedia in de moderne nieuwsvoorziening.

“Stel je een krant voor met 2000 schrijvers, onderzoekers en redacteuren, maar dan zonder leidinggevenden of managers. Geen deadlines, geen redactievergaderingen, geen beslissingen die van bovenaf worden opgelegd en geen feestjes op het bureau na een prachtige publicatie”

Het artikel verhaalt over de totstandkoming van het lemma Virgin Tech Massacre in Wikipedia, de diepgang van het artikel, en het grote aantal bezoeken aan die zoekingang, in de afgelopen week.

“Uit de bijdragen van 2.074 gebruikers is een bijgeschaafd, gedetaileerd artikel over de schietpartij ontstaan, voorzien van meer dan 140 voetnoten, tekstkaders waarin schutter Seung-Hui Cho wordt beschreven en een tijdslijn van de aanvallen.”

In de eerste twee dagen na het incident werd deze ingang van Wikipedia meer dan 750.000 keer bezocht.

Het is inderdaad tot mooie en uitgebreide bron verworden, in korte tijd. Het is daarmee een goede illustratie voor de mogelijkheden tot participatie die er voor internetgebruikers liggen, anno 2007.

@

3 Reacties

  1. Mooi voorbeeld! Dit voorbeeld illustreert recent onderzoek waaruit blijkt dat de kwaliteit van een wikipedia artikel toeneemt met het aantal edits.

    (Wat ik ook interessant vond om te lezen in hetzelfde issue van Firstmonday, is dat Google de populariteit van Wikipedia een enorme boost geeft (Google fuels Wikipedia’s growth))

    De populariteit van Wikipedia heeft m.i. implicaties (“What we find, changes who we become”). Als je iets weet over een onderwerp moet je gewoon meedoen, mee-editen, Wikpediaan worden. Dat komt de kwaliteit weer ten goede.
    En zo is de cirkel (zoals wel vaker het geval is met cirkels 😉 weer rond …

  2. Interessante artikelen! Aan editen in Wikipedia kom ik niet zoveel helaas. Maar goed, ik draag mijn steentje elders dan weer bij….

    Moet trouwens ook nog wel eens denken aan Carr in deze:

    //zbdigitaal.blogspot.com/2006/10/hoe-tieners-internet-gekaapt-hebben.html

  3. Er is overigens ook weer net een pew-rapport: toevallig over het raadplegen van Wikipedia (36 %)

    //www.pewinternet.org/pdfs/PIP_Wikipedia07.pdf

Reageer