clear

zoeken

search

Keywatcher: plug & play toetsaanslagen monitoren

18 april 2007


Een paar jaar geleden mocht ik altijd graag een beetje rondkijken op websites van de hackergemeenschap. Astalavista.box.sk, bijvoorbeeld, was toen nog reclamevrij en bevatte veel obscure software. Van zogenaamde packet sniffers (om een netwerk mee te ‘besnuffelen’) tot keystroke loggers (om toetsaanslagen op een computer mee vast te leggen). Ik ontbeer de technische kennis om alles goed te begrijpen maar er is veel van dat soort software op de markt, en het is makkelijk te downloaden en te installeren.

‘Lekker belangrijk’, zul je misschien denken, maar stel je eens iemand voor die jouw gedrag in de gaten wil houden. Dat kan een werkgever zijn, een collega of zelfs je eigen partner.
Jij tikt nietsvermoedend je belastende teksten en de persoon in kwestie kan die ‘s avonds op het gemakje nalezen. Ook je ingetikte gebruikersnamen en wachtwoorden. Of in het geval van een werkgever: controleren hoe hoog je digitale produktie die dag was.
Natuurlijk is er ook weer anti-software die een pc kan controleren op de aanwezigheid van zulke keystroke loggers. Katten en muizen maken immers de dienst uit op internet.

Maar je moet je jezelf niet gek laten maken. Je moet voorkomen dat je paranoïde wordt.

Hoewel: op beveiligingssite Spycatcher zie ik net dat er nu ook al stroke loggers zijn die je zo achterin een pc kunt pluggen. Een soort usb-stick voor toetsaanslagen. Zo wordt het wantrouwenden wel heel makkelijk gemaakt….

Wees dus gewaarschuwd en kijk af en toe ook eens aan de achterzijde van je pc. De muren hebben oren.

@

Reageer