clear

zoeken

search

Jongeren over de bieb: Sugababes en Superdudes

06 maart 2007


Ik vind het opmerkelijk dat je steeds vaker berichten tegenkomt in de media die gebaseerd zijn op onderzoekjes die worden gehouden op profielsites. Profielsites voor jongeren dan met name.
Neem nu dit bericht op AD.nl: jongeren willen graag een mobieltje van het merk Samsung, terwijl hun ouders bellen met een ‘koelkast’ van Nokia. Bron van dit bericht: een zogenaamd ‘youth report onderzoek’ op de populaire jongerensite Sugababes.

Ik vroeg me af wat zo’n report dan precies inhoudt want er wordt best vaak naar verwezen, zo blijkt, ook via Google. Het zijn dus onderzoeken die door Sugababes.nl en Superdudes.nl (SB/SD) zelf worden gehouden.
Nu wordt er wel de draak gestoken met de representativiteit van deze onderzoeken maar je moet je wel bedenken dat deze sites honderdduizenden vaste bezoekers hebben, waar je veel van kunt leren. Zo hebben deze sites een forum waar veel discussies plaatsvinden en ‘polls’ worden gehouden. Omdat we in de bibliotheekwereld altijd zo dol zijn op onderzoeken, steekproeven en enquêtes leek het me wel aardig om te kijken of er ook discussies plaatsvinden over boeken, lezen en de bibliotheek.

En dat blijkt het geval te zijn. De zoekfunctie van het forum werkt momenteel niet maar met een paar keer doorklikken kom je er ook.

Zo is er een heus literatuurforum waar vragen worden gesteld als ‘wat is je favoriete boek of tijdschrift?’, ‘welk gedicht vind je mooi?’ en ‘Ga jij naar de bibliotheek?’. Op die laatste vraag antwoordt 40 % dat zij nooit gaan. De andere 60 % gaat wel (22 %) of gaat soms (37 %). Er reageerden 101 mensen.
Op onderwerpen als ‘Sex, liefde en relaties’ wordt natuurlijk veel frequenter gereageerd maar toch: je kunt echt je voordeel doen met de zaken die de babes en dudes hier melden. Ze schrijven er namelijk ook vaak bij waarom ze niet meer naar de bibliotheek gaan. Of waarom ze een bepaalde schrijver goed vinden.

Ik vraag me af of er bibliotheken zijn die hier informatie uit putten, om zo beter inzicht te krijgen in doelgroepen? Het is geen onderzoek volgens het boekje vanzelfsprekend, maar vele malen goedkoper en volgens mij ook nog leerzamer. En zo zijn er nog veel meer online communities. Er zijn ook profielsites voor jongere kinderen. En ook de senioren discussiëren dat het lust is, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarmee kun je dan weer een goed beeld krijgen van de behoeften die onder die doelgroep leven, op het gebied van computercursussen bijvoorbeeld.

There’s a world out there…

@

8 Reacties

 1. Jan schreef:

  Waardevolle informatie! Heel opvallend dat vrijwel geen enkele jongere naar de bieb gaat voor beeld en geluid.

 2. Ik denk dat ze meer van het downloaden zijn….

 3. Jan * schreef:

  De meeste jongeren die ik ken (waaronder één m’n eigen dochters)staan 24/7 bestanden te tanken via Limewire:-)

 4. Anoniem schreef:

  psies 🙂

 5. Anoniem schreef:

  Hier de moderator van ons heuze Literatuur forum, Lincious:

  Mochten jullie eens wat willen weten, kan je me gerust eens een berichtje sturen via //www.sugababes.nl/Lincious
  Dan gooi ik even een topic open en kunnen jullie er misschien wat mee 🙂

  Ik hoor het wel, leuk te zien dat jullie wat aan het Literatuurforum hebben!

  Groetjes, Linda.

 6. Hoi Linda,

  Bedankt voor het reageren…en voor het aanbod: dat is heel aardig van je. Een pr-medewerker van sugababes reageerde ook nog per mail en bood ook zijn diensten aan. Ik heb daarom een mail gestuurd naar wat collega’s die zich bezig houden met bibliotheekonderzoek.
  Wie weet levert het in de toekomst nog wat op!

  Groetjes

  Edwin

 7. Inmiddels ben je een eerste onderzoekje gestart, zie ik!

  Leuk!

  Edwin
  //www.superdudes.nl/showtopic/471819

Reageer