clear

zoeken

search

Een baan in Second Life zoeken met Randstad uitzendbureau

08 maart 2007


Second Life is meer dan hot. Vorig jaar was ik nog verbaasd over de opening van een bibliotheek in deze virtuele wereld en de activiteiten van universiteiten in dat kader, maar nu hoor en lees ik er werkelijk overal over: de Fontys heeft grond in SL aangekocht, ABN/AMRO heeft er een vestiging geopend, de Europese Commissie wil erin en in het laatste bibliotheekblad las ik dat een aantal openbare bibliotheken, waaronder die van Vlissingen, Haarlem en Oss er ook activiteiten aan het ontplooien zijn. De informatie-architectuur van de toekomst krijgt gestalte!

Het voorlopige hoogtepunt was de aandacht die het NOS-journaal zojuist besteedde aan het fenomeen: Uitzendbureau Randstad gaat aan banenbemiddeling doen in SL. En dan gaat het dus ook over banen in Second Life zelf. Mensen die goed kunnen schrijven in het Nederlands en Engels en vervolgens een avatar willen besturen, voor de ontvangst van klanten etc. Loon uit te betalen in Linden Dollars.

Op de website van Randstad vind je er niets over. Die behoort duidelijk toe aan First Life. Als je zoekt op de term ‘Second Life’ krijg je de volgende melding: “Er zijn geen banen gevonden die precies voldoen aan jouw zoekopdracht. De volgende banen voldoen gedeeltelijk.” Waarna je onder meer een vacature ‘zweminstructeur’ krijgt te zien. Grappig.
In SL moet je vliegen.

Toch is dit een ontwikkeling die er toe doet. Dat hoef ik denk ik niet toe te lichten. SL is helemaal nog niet zo groot maar het is meer dan een hype. Het is het voorportaal van iets nieuws, dat eindelijk groot begint te worden. Ik weet nog dat ik in 1999 voor het eerst in een virtuele chatwereld stapte. Dat programma heette Active Worlds en ‘s nachts na het werk ging er binnen als een schildpad, mijn collega als Zweedse Prinses. Het zag er natuurlijk allemaal minder uit dan de virtuele werelden van nu…maar het was toen genoeg om mijn mond open te doen vallen.

Ook de nieuwe generatie gameconsoles gaat zich richten op virtuele werelden.
En dat is allemaal nog maar het begin. Na een tweede leven volgt immers ook weer een derde. Eerste kanshebber is Outback Online. Lees hier waarin OO verschilt van SL. Ik heb mezelf in ieder geval even laten noteren voor de beta-versie. Ik denk dat het minder belastend zal zijn voor de pc dan SL.

Rest mij nog uit te leggen waarom de Zeeuwse Bibliotheek niets doet met Second Life. Dat is vrij simpel: ik heb geen idee. Het is eigenlijk nooit ter sprake gekomen, bij mijn weten. Ik heb er veel over geblogd inderdaad maar je moet er ook voor waken dat je niet te veel ‘ontdekkingen’ van je blog wilt delen met collega’s. Dat gaat tegen je werken. Je kunt niet op elke hippe trein springen.
Ik houd gewoon een vinger aan de pols. Vragen of wensen komen vanzelf waarschijnlijk. Dan kan ik altijd nog verwijzen naar de archieven…of er zelf even in graven.

Als ik dan tenminste nog geen dik betaalde infospecialist in een virtuele wereld ben ๐Ÿ™‚

@

9 Reacties

 1. Marco schreef:

  Vandaag laten een hoogleraar e-marketing en een creatief directeur van een jongerenmarketingbureau (Scrabble!) in Dagblad De Pers een heel ander geluid over Second Life horen. “Het heeft een hoog hype-gehalte {…} er zijn wereldwijd weliswaar 3 miljoen mensen ingeschreven maar uit onderzoek blijkt dat maar 7% daarvan terugkomt. En dat zijn vooral mannen tussen de 20 en 30 jaar, veelal nerds.” Het artikel gaat vooral over het krampachtig proberen te bereiken van de jeugd en dat de bedrijven en overheid op dit gebied de plank volledig misslaan. Bv door in Second Life voor veel geld de jacht te openen. Ik weet niet of de heren gelijk hebben maar een beetje tegengas kan nooit kwaad ๐Ÿ™‚

 2. Ze zouden best eens gelijk kunnen hebben. Op marketingfacts verwijzen ze ook naar het hype-gehalte:
  //www.marketingfacts.nl/berichten/20070308_randstad_in_second_life/#When:20:50:00Z

  en

  //www.marketingfacts.nl/berichten/20061213_sprookje_second_life_definitief_voorbij/

  Maar als voorportaal van dingen die nog komen gaan in de toekomst is het wel een goede indicatie denk ik. SL heeft nog te veel drempels en tekortkomingen. Maar neemt niet weg dat Randstad wel degelijk offline werft:

  //www.virtuelebanen.nl/

  Toch apart, nietwaar?

 3. Daan schreef:

  Zoals ik ook al schreef op mijn eigen blog, het is natuurlijk een hype en je weet nooit of het echt een succes gaat worden. Maar als een van je opleidingen ermee aan de slag gaat moet je als afdeling mediavoorzieningen wel proberen om er iets mee te doen. Wordt ongetwijfeld vervolgd en ik zal er ook vast nog eens over bloggen. Of anderen, zie ook //tinyurl.com/3843w6

 4. Casper Delgado schreef:

  Getverdemme, moet je daar ook al werken voor de kost!

 5. hehehe het concept werken is onuitroeibaar ๐Ÿ™‚

 6. Henk schreef:

  Misschien kun je in SL een ZB mรจt gamezone bouwen?

 7. Als ik daar uren voor zou krijgen zou ik dat zo doen!
  Notitie achteraf ๐Ÿ™‚

  Ed

 8. Peter J. Kuipers schreef:

  Waarom toch die focus op Second Life, er zijn meer plaatsen in het virtuele waar doelgroepen te vinden zijn.

 9. Hoi Peter,

  Andere communities komen ook aan bod hoor maar SL net iets vaker. Dat heeft ook te maken met de aandacht in de media. Het feit dat bedrijven etc zich ook nestelen in SL illustreert de potentie van het geheel. Sl is nog maar het begin…en een vervolg. Maar gaat dat zo niet met alle dingen?

  Je ziet het ook met muziek en boeken. Als je het geforceerd negeert heeft dat ook niet altijd de gewenste uitkomst…

Reageer