clear

zoeken

search

Commerciële boekencommunities: Amazon investeert in Shelfari

02 maart 2007

Op TeleRead vraagt David Rothman zich af wat de rol van bibliotheken zou moeten zijn nu ondernemingen zich steeds meer richten op het creëren van communities en interactiviteit, ook rondom het thema boeken.

Aanleiding is de recente financiële investering van Amazon in Shelfari, een tegenhanger van Library Thing. Dat doet Amazon natuurlijk niet voor niets. Zij willen hun klanten graag behouden en Shelfari heeft inmiddels bewezen in korte tijd een community rondom boeken op te kunnen zetten, iets wat Amazon zelf schijnbaar nog onvoldoende gelukt is.
Shelfari heeft sinds kort bovendien de beschikking over een aantal adviseurs die hun sporen in de online commercie reeds verdiend hebben. Dat maakt de potentie van het bedrijf alleen nog maar groter.

Het is een goede vraag van Rothman. Je kunt bedrijven als Amazon natuurlijk niet goed vergelijken met bibliotheken maar in een samenwerkingsverband (de ALA?) hadden Amerikaanse bibliotheken best kunnen doen wat Amazon nu doet: investeren. Achteraf zijn koppelingen met nationale bibliotheeksites immers best eenvoudig te maken.

Maar voorlopig is de slagvaardigheid voorbehouden aan grote bedrijven met veel geld. Zij slokken de potentie van Shelfari c.s. op. Het is te hopen dat bibliotheekorganisaties, ook Nederlandse, in de nabije toekomst ook in zee kunnen en durven gaan met dit soort ondernemingen, dan ontstaat hier wellicht ook een gemeenschap.

Maar dan nog blijft het behelpen. Ook de testversie van de nieuwe Aquabrowser kan niet verhullen dat je bij heel veel zoekresultaten te zien krijgt dat je jezelf moet vervoegen bij de lokale bibliotheek om meer te lezen of te zien. Ik kan daar maar niet enthousiast over worden en zoek mijn heil snel elders…

En nog even over Shelfari. Daarmee kun je ook eenvoudig al je boeken uit Library Thing importeren (en vice versa). Ik vind het super dat twee ‘concurrenten’ iets dergelijks toestaan. Je keuze voor de een of de ander hoeft in ieder geval niet af te hangen van het opzien tegen dubbel werk. Met een druk op de knop worden alle titelbeschrijvingen, inclusief covers, gekopiëerd. Relaxed man!

@

2 Reacties

 1. BB schreef:

  Dempsey schrijft hier ook over en gaat in op bibliotheekdiensten op netwerk-niveau.
  Uitbouwen van de NCC, zoek en boek, enz?
  //orweblog.oclc.org/archives/001282.html

 2. Anoniem schreef:

  Leuk artikel in NYTimes over library Thing:
  //tinyurl.com/23mmwn

Reageer