clear

zoeken

search

WorldCat Identities: zoeken naar personen in WorldCat

14 februari 2007


OCLC WorldCat wordt steeds mooier. In de zomer van vorig jaar werd de link naar Google Books al gelegd en gisteren las ik bij Lorcan Demspey dat Thom Hickey van OCLC een nieuw project in beta beschikbaar heeft gesteld voor het publiek: WorldCat Identities.

Het betreft hier een zoekfunctionaliteit binnen de bestaande, gekoppelde, catalogi die wat mij betreft heel veel toevoegt.
Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘Ruud Lubbers‘ (zie ook de afbeelding) krijg je een goede indruk van de mogelijkheden. Je krijgt niet alleen een afbeelding in je scherm maar ook een tijdlijn met relevante publicaties, een overzicht van de frequentie van titels, een indicatie van de doelgroep en van gerelateerde personen. Als je zoekt op iemand als Bach wordt het helemaal indrukwekkend.
En ook popmusici komen gewoon boven water, ook als je per ongeluk ‘bruce srpingsteen‘ in plaats van ‘springsteen’ intikt.

En jazeker: ook de Zeeuwen zijn vertegenwoordigd. Zo ook Michiel Trouwhand.

Ik ben er stil van. Dit project heeft veel gemeen met het beta-project FicionFinder van OCLC maar is nog net iets indrukwekkender.

Zie ook het weblog van Hickey.

Enjoy the ride!

@

4 Reacties

  1. Daan schreef:

    Op de OCN (zie ook //tinyurl.com/2xwqhr)
    hoorde ik voor het eerst van dit project. Ik had toen het vermoeden dat het project een lange looptijd zou hebben en heb er verder niet meer naar gekeken. Bedankt voor de reminder in ieder geval, mooi dingetje.

  2. Jan * schreef:

    Ik vind het mooi. Zouden gewone mensen dit ook gaan gebruiken? Verder vroeg ik me af of die knop van BOL.com in het Worldcatscherm er al langer staat of heb ik die over het hoofd gezien?

  3. @ Daan: ik hoorde er voor het eerst van maar het dus al een beetje kunnen weten 🙂 Maar mooi is ‘ie inderdaad wel!

    @ Jan: die knop had ik nog helemaal niet gezien! Zou Bol al begonnen zijn met de Api’s?

  4. Jan, die knop staat er inderdaad sinds januari. Ik vond er alleen iets over in een nieuwsbrief van OCLC Pica

    //www.oclcpica.org/dasat/OCLCPICA_news/nl/Issue3/index.htm

Reageer