clear

zoeken

search

Over tags, de labels van Blogger en vindbaarheid in Google

21 februari 2007


Een maand geleden werd ik eindelijk in staat gesteld om met zbdigitaal over te stappen naar de nieuwe versie van Blogger.

Voor die tijd voorzag ik al mijn posts van zogenaamde tags met behulp van een Firefox-extensie. Ik voerde die tags handmatig in om posts beter vindbaar te maken binnen Technorati en Del.icio.us.
Technorati is een zoekmachine die zich uitsluitend richt op weblogs. Inmiddels worden er meer dan 50 miljoen geïndexeerd. Je kunt je voorstellen dat tags dan een belangrijke rol kunnen spelen in de vindbaarheid van je posts. Tags zijn feitelijk niets meer dan trefwoorden, toegekend door een gebruiker.

De nieuwe versie van Blogger bracht echter nogal wat veranderingen met zich mee. Zo werden de toegekende tags opeens anders weergegeven- ook in mijn oude posts- en werkte de genoemde Firefox-extensie niet meer naar behoren.
Ik kreeg daar wel iets voor terug: de nieuwe software van Blogger heeft een ingebouwde optie voor tags. Alleen worden tags door Google/Blogger geen ‘tags’ genoemd, maar ‘labels’.

Bent u daar nog?

Aanvankelijk was ik niet zo gelukkig met deze situatie. Ik was van plan om het gebruik van de Delicious- en Technorati-tags weer in ere te herstellen.

Ik ben inmiddels van gedachten veranderd.

Het lijkt er namelijk op dat de labels van Blogger een positieve invloed hebben op de vindbaarheid van zbdigitaal in de zoekmachine Google. In de afgelopen weken heb ik gemerkt dat sommige posts zeer snel opduiken in de zoekresultaten. Daarbij worden relevante zoektermen opeens beter gekoppeld aan de door mij gebruikte labels, wat als voordeel heeft dat mensen die binnen Blogger of Google zoeken naar informatie over een bepaald onderwerp, meerdere posts in beeld krijgen.
Voor de vele posts uit 2006 gaat die vlieger maar gedeeltelijk op, zo lijkt het, maar recente posts zijn goed terug te vinden op die manier.

Nu is Blogger eigendom van het bedrijf Google en het zou mij niet verbazen als de software van de zoekmachine goed is afgestemd op de vele blogs van Blogger. Mijn kennis van zoekalgoritmen is te beperkt om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Maar kort samengevat: mijn skepsis is veranderd in enthousiasme. Ik laat het zoals het nu is.

@

2 Reacties

  1. Wow!ter schreef:

    Vergeet niet te vermelden dat Technorati de Google Labels wel degelijk als tags herkent. Kijk maar eens op //www.technorati.com/tag/vindbaarheid
    Oke je mist nog del.icio.us.

  2. Jan * schreef:

    Ik gebruik een scriptje van Greasemonkey voor de Technoratitags. Louter op basis van de labels van Blogger was ik in Technorati vrijwel onvindbaar. In Blogsearch werken die bloggerlabels feilloos. Voer ze nu dus twee keer in met knippen en plakken zodat ik met beide zoekers vindbaar ben. Staat een beetje stom vind ik maar het werkt wel.

Reageer