clear

zoeken

search

Niet sexy, wel gedegen: Al@din in NRC Next

05 februari 2007


“Niet sexy, wel gedegen”
“De Google van de bibliotheek, al@din wil vooral betrouwbaar zijn.”

Met bovenstaande zinnen opent NRC Next vandaag een paginagroot artikel over Al@din. In het artikel stipt journalist Marc Doodeman aan wat de beperkingen en gevaren kunnen zijn van informatie die wordt gefilterd uit de zoekresultaten van Google, om vervolgens in te gaan op de achtergronden en doelstellingen van Al@din.
Zowel Karlijn van der Lelij(VOB) als Henk van Ess (Voelspriet) komen aan het woord. Karlijn licht Aladin’s bestaansrecht toe, van Ess plaatst een kritische noot. De kritiek heeft onder meer betrekking op de antwoordtermijn bij sommige vragen. Die is volgens van Ess te lang voor de gemiddelde gebruiker, die immers het liefst zo snel mogelijk antwoord wil op een vraag.

Next schrijft dat bibliotheken dit beseffen en daarom de pilot Instant Messaging in Al@din zijn gestart. Leuk in dat verband is dat de Zeeuwse Bibliotheek wordt genoemd als deelnemende bibliotheek en dat ik zelf (jawel: schaamteloze zelfpromotie) ook nog aan het woord kom:

(van Ess:) “Ik vrees dat veel werk van al@din voor niets is en de consument ondertussen elders sneller het antwoord probeert te vinden.”

“Dat realiseert de bieb zich ook. Daarom wordt msn’en met al@din waarschijnlijk dit jaar landelijk mogelijk, zegt Van der Lelij. De Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg heeft alvast een aantal chatmiddagen ingelast. Een van de Zeeuwse al@din-medewerkers, Edwin Mijnsbergen, die ook betrokken is bij het landelijke overleg, is er positief over.

Maar het liefst zou hij nog verder gaan; het zou mogelijk moeten zijn dat bezoekers zelf ook vragen kunnen beantwoorden en elkaars antwoorden kunnen beoordelen. Een soort al@din-community. ,,Ik denk dat een open systeem, zoals Yahoo Answers meer succes heeft. Er worden miljoenen vragen op die website gesteld. De gebruikers dus laten participeren, actief betrekken en als specialist op de achtergrond meehelpen.””

Het is een vreemde gewaarwording om je eigen naam in een landelijk dagblad te zien staan maar leuk is het ook! Maar afgezien daarvan is het vooral goed om te zien dat Aladin -en de chatpilot- aandacht krijgt van de media. Dat vind ik toch charmanter dan een reclamespot, juist omdat er ook aandacht is voor de kritische noot. Marc Doodeman heeft duidelijk meerdere bronnen gebruikt en heeft zelfs de moeite genomen om te chatten met twee van mijn collega’s. Dat maakt het tot een evenwichtig artikel.

Op de site van NRC Next is het artikel niet te vinden, althans niet zonder login-code. Via Lexis Nexis heb ik de tekst wel boven water gekregen maar de toegang tot die databank geeft mij helaas nog niet het recht om die tekst integraal over te nemen.

So be it.

Kopen dus, die NRC 😉

@

3 Reacties

  1. Marijke schreef:

    Ik dacht vanmorgen bij het lezen der nrc-next nog halverwege het artikel: dat is iets voor Ed! Laat je nou gewoon genoemd worden! jawel, je wordt genoemd…;-) gr Marijke

  2. Hey Marijke!
    Heb je vanochtend toch nog ff aan me gedacht ^^

Reageer