clear

zoeken

search

Je genealogie gedigitaliseerd met Zooof, het familienetwerk

07 februari 2007


Drie weken geleden besprak ik al vluchtig Geni, een Engelstalige site waarop je een persoonlijke stamboom kunt aanmaken en al je relaties kunt beheren. Het zag er geinig en gebruiksvriendelijk uit maar twee dagen later kregen ze er behoorlijk van langs van Techcrunch. Alle begin is moeilijk, zullen we maar denken.

Vandaag kwam ik Zooof tegen. Een vergelijkbare site, die ook beschikbaar is in het Nederlands. Deze heb ik iets beter bekeken dan Geni en ik heb mezelf ook even aangemeld om de opties uit te kunnen proberen.
Ik heb verder niet zoveel met genealogie (dat wil zeggen: ik heb geen tijd en zin om dat zelf uit te zoeken en hoop altijd maar dat een noeste neef dat nog eens doet) maar ik weet dat het een onderwerp is dat de interesse heeft van velen. Alleen de term ‘genealogie’ is al goed voor bijna tien miljoen treffers in Google!

Welnu, al die mensen kunnen veel plezier beleven aan Zooof. Ook hier kun je je stamboom visualiseren, en hoe groter je online familie wordt, hoe hoger het familie-level waarin je belandt.
De site kent wel een merkwaardige vorm van adverteren, je kunt er woorden kopen voor een meiertje, die dan in een tabel komen te staan, onder de titel: ‘er zijn woorden voor’.

Ik zal zelf vermoedelijk niet veel gebruik maken van deze site maar het is een aanrader voor al die mensen die in de archieven zitten te snuffelen naar verre voorvaderen. Je ziet ze zitten in het Zeeuws Archief, of in het Zeeuws Documentatiecentrum. Uren bezig met een enkele naam, soms zelfs dagenlang volhardend. Ik heb daar altijd bewondering voor. Dat geduld! Voor een kleine set familiale feiten.

Over feiten las ik vannacht trouwens een merkwaardige uitspraak:

“Van de maan kun je twee dingen zeggen: hij is van kaas of hij is niet van kaas.
En je weet dat hij niet van kaas is
dus is hij van kaas”

Raar redeneren rules!

@

3 Reacties

 1. MRZOOOF schreef:

  Hoi Edwin,

  Zou jij mij eens een lijstje willen maken welke velden de genealogie liefhebber mist in ZOOOF? Dan gaan we dat verwerken. Binnen 2 maanden ondersteunen we gedcom. Dat is een begin! Hopelijk kan ons Hollands initiatief tegen Geni op!
  ]
  grtjs

  Jean-Paul
  //www.zooof.com

 2. Hoi Jean-Paul,

  Ik ken wel een klant die hier altijd mee in de weer is. Ik zal hem eens vragen hier naar te kijken volgende week!

  Jullie taaloptie is sowieso al een goede move. Ik denk dat het wel goed komt hoor!

  Ik denk dat je ook best een mailtje kunt sturen naar het Zeeuws Archief, voor feedback.

  Succes hoe dan ook!

Reageer