clear

zoeken

search

Google Co-op: een zoekmachine voor Nederlandse Bibliobronnen

22 februari 2007


Maanden geleden nam ik mezelf al eens voor om te gaan stoeien met Google Co-Op. Met Co-op kun je een gepersonaliseerde zoekmachine (Custom Search Engine of CSE) maken, die gebruik maakt van de zoekfunctionaliteit van Google.

Ingewikkeld is het niet, het enige dat je hoeft te doen is een beschrijving aanmaken, een aantal veel voorkomende zoektermen definiëren en vervolgens alle websites en weblogs opgeven waarin je de zoekmachine wilt laten zoeken.
Zo heb ik er nu eentje aangemaakt met de titel ‘Zoeken in Bibliobronnen‘. Ik heb de belangrijkste biblioblogs opgenomen, alsmede de grote nationale bibliotheeksites.

Ik heb de indruk dat alles naar behoren werkt. Het is wel jammer dat de opmaak van de machine erg lelijk wordt als ik ‘m afstem op de breedte van de sidebar van dit blog. Ik plaats ‘m hier dus maar niet en beperk mezelf voorlopig tot deze verwijzing.

De toegevoegde waarde van een gepersonaliseerde zoekmachine kan groot zijn voor een informatiespecialist. Je selecteert er immers de voor jou relevante bronnen mee en je hoeft dat slechts een keer in te stellen. Op de site van Google zijn een aantal mooie voorbeelden te vinden. Meer informatie vind je op het Google Custom Search Blog.

Het spelen met Google roept overigens ook weer vragen op. Ik zag net in de normale variant van Google dat je onder ‘geavanceerd zoeken’ je zoekacties ook kunt beperken op licenties. De ultieme Creative Commons-filter is dan ‘Zoeken in pagina’s die vrij gebruikt, gedeeld of aangepast mogen worden, zelfs voor commerciële doeleinden’. Nu heb ik wel zo’n licentie op zbdigitaal geplaatst, maar dan bevreemdt het me toch dat ik als eerste zoekresultaat opduik in Google op de zoekterm ‘boeken’.
Ik verwijs wel eens naar gratis e-books inderdaad. Zou dat de reden zijn?

Weird.

@

4 Reacties

  1. Daan schreef:

    Als Nieuw-Zeeland ‘fan’ vind ik het plaatje top. Die Kiwi vogel tussen die Kiwi vruchtjes, vond ik er zo maar eens tussen het fruit in de supermarkt 🙂

    En natuurlijk is de post verder ook interessant, ik had er al veel over gelezen op buitenlandse blogs maar zelf nog helemaal geen tijd (en geen zin!) gehad om me erin te verdiepen. Jouw post gaat dus in mijn bewaarmapje ‘ooit nog eens iets mee doen als ik veel tijd over heb’.

  2. Je weet maar nooit, als je goed kijkt zie je de meest vreemde beesies bij de Appie hoor 🙂

  3. Wow!ter schreef:

    Edwin,

    Dymphie heeft een paar maandennterug al een dergelijke zoekmachines gecreeerd, en onlangs weer geupdatet.
    Kijk eens op //biomedbiblog.blogse.nl/log/internet-tips/zoekmachine-nl-biblioblogosphere.html
    Ergens, laag in mijn linker kollom staat de zoekbox ook.

  4. Nu ik ‘m zie herinner ik ‘m me weer. Maar zij gebruikt alleen weblogs zie ik. Wel een hoop meer dan ik trouwens.

Reageer