clear

zoeken

search

Digitale aanwinsten van de Zeeuwse Bibliotheek: Oxford en Grove

16 februari 2007


Het wordt tijd dat ik eens een dagje ga graven in de vele digitale aanwinsten van de Zeeuwse Bibliotheek. Ik heb al een paar weken lang het plan om eerdere aanwinsten, zoals Science Direct en SpringerLink eens goed te bestuderen maar van de week kreeg ik ook nog het onderstaande overzicht van nog een paar aanwinsten, van collega Cees. De toegang vindt plaats op basis van IP-herkenning, en is op dit moment dus alleen mogelijk in de Zeeuwse Bibliotheek.

Grove Art Online
//www.groveart.com

Grove Art Online is gebaseerd op de 36-delige gedrukte Dictionary of art (1996) en bevat uitgebreide informatie over beeldende en uitvoerende kunsten en archeologie. Het bestand is full-text doorzoekbaar, bevat 45.000 artikelen en ruim 20.000 biografieen over personen actief in de beeldende en uitvoerende kunsten zoals schilders, tekenaars, verzamelaars, schrijvers etc. In de databank zijn vele afbeeldingen en links naar externe bronnen opgenomen.

Grove Music
//www.grovemusic.com

Muziekencyclopedie met meer dan 29.000 artikelen op alle gebieden van het muziekleven en de muziekwetenschap. Opgenomen gegevens Naast de artikelen ook literatuurverwijzingen, overzichten van de werken een componist en de uitgaven in edities, afbeeldingen en verwijzingen naar internetpagina’s.

Oxford Scholarship Online
//www.oxfordscholarship.com

Oxford Scholarship Online, is een informatiebestand gevuld met digitale boeken (e-books) van de uitgeverij Oxford University Press. De beschikbare titels hebben betrekking op vier onderwerpsgebieden: economie en financiën, godsdienst, filosofie en politieke wetenschappen. Het aanbod bestaat uit ruim 1100 boeken, maar dat aantal groeit snel. Het bestand groeit jaarlijks met 200 en hebben een multidisciplinair karakter.

Oxford Reference Online Premium
//www.oxfordreference.com

Database met ca. 150 Engelstalige algemene naslagwerken en (vak)woordenboeken van Oxford University Press. Met de Premium collection wordt tevens toegang geboden tot een groot aantal titels uit de Oxford Companion reeks. Bevat tevens vertaalwoordenboeken naar en van het Engels: Frans, Duits, Spaans, Italiaans. De database is als geheel te doorzoeken, maar ook per onderwerp en per naslagwerk. Onderwerpen: Taalwetenschappen, humaniora, sociale wetenschappen, bedrijfswetenschappen, geneeskunde en natuurwetenschappen

American National Biography
//www.anb.org

Meer dan 17.400 biografieën van personen uit de Amerikaanse geschiedenis. Biografieën met een overzicht van secundaire literatuur en websites.

Oxford Dictionary of National Biography
//www.oxforddnb.com

De Oxford Dictionary of National Biography is het standaardwerk voor Britse biografieën. In totaal een collectie van 50,000 biografieen van bekende en minder bekende personen uit de Engelse geschiedenis. Van de 4e eeuw voor Chr. tot het jaar 2000. De online versie is voorzien van extra’s, zoals periodieke updates aan bestaande en toevoeging van nieuwe biografieën, uitgebreide zoekmogelijkheden, tot en met zoeken in de volledige tekst. Dwarsverwijzingen binnen de DNB zijn als links beschikbaar met verwijzingen naar externe websites.

Binnenkort gaan we introducties en bijscholing verzorgen voor deze aanwinsten. Dat lijkt me heel zinvol want met het beschikbaar komen van al deze databanken komen er veel extra mogelijkheden voor (digitaal) inlichtingenwerk!

Zo, nu mag ik een werkbezoek brengen aan de collega’s van de openbare bibliotheek Vlissingen. Ik ben bijzonder benieuwd, naar het gebouw, de werkwijze, enz. Een impressie volgt binnenkort!

@

3 Reacties

  1. Jan * schreef:

    Allemaal dankzij die goeie ouwe WSF! Bij ons gaat de stekker per 1/1/2008 uit de WSF. De poen wordt verdeeld over een verzameling hongerige basisbibliotheken. Komende jaar wordt het vechten om de bekostiging van dit soor dure bestanden voor 2008 veilig te stellen. Hoe zit dat in Zeeland?

  2. Bij mijn weten zijn hier geen plannen in die richting. Wat was bij jullie de afweging dan? Die honger?

  3. Jan schreef:

    Neuh, niet onze eigen afweging. Visie van de Provincie NH. De provincie heeft onderzoek laten doen. Op basis van dat onderzoek wordt de WSF-functie niet langer toebedeeld aan Haarlem en Amsterdam. Het subsidiebedrag blijft maar wordt door de SOOB (provinciaal directieoverleg NHollandse bibliotheken) verdeeld op basis van nieuwe criteria o.a. een provinciaal zwaartepuntenplan waar nu driftig over gediscussieerd wordt. Nu gaat iedereen waarschijnlijk z’n eigen zwaartepunten opeisen (of creëren).

Reageer