clear

zoeken

search

China: 200.000 extra bibliotheken binnen drie jaar

08 februari 2007


Gisteren las ik een bijzonder bericht op prachtblog Boekendingen: de Chinese overheid wil in 2010 200.000 (!) extra bibliotheken opzetten in kleine gemeenschappen om op die manier de kennisachterstand op het platteland terug te brengen. Op het Chinese platteland was het tot op heden veel minder makkelijk om toegang te verkrijgen tot boeken dan in de steden.
De bibliotheken moeten straks allemaal een collectie krijgen van 1000 boeken en 30 kranten, “die ook voor de gemiddelde Chinese boer goed leesbaar zijn”.

Ok, China telt ruim 1.3 miljard inwoners maar toch: probeer het je eens voor te stellen: in drie jaar tijd 200 miljoen boeken distribueren en ontsluiten. Een bizar idee toch? Daar zou ik, als catalogusbouwer was, mijn diensten wel gaan aanbieden voor een prikje.

En nog even over Boekendingen: ik mag daar altijd graag een kijkje nemen. Van de week kwam ik bij Marie-Jose Klaver een vergelijkbaar weblog tegen: De Papieren Man. Minder mooi dan Boekendingen, maar inhoudelijk zeer interessant: Zoals Dirk Leyman zelf schrijft: “De Papieren Man biedt vrijwel dagelijks literair nieuws, met aandacht voor uithoeken en rafelranden van de Nederlandse en internationale letteren.”
Het is de moeite van een bezoekje of RSS-feed waard in ieder geval!

@

1 Reactie

  1. Ook leuk: een impressie van bibliothecarissen op een congres in seattle…

    Vraagje: wat in dit filmpje veroorzaakt het ongemakkelijke gevoel?

    //www.youtube.com/watch?v=Td922l0NoDQ

Reageer