clear

zoeken

search

Bibliothecaris 2.0, een manifest in beeld en geluid

04 februari 2007


Soms heb je zin om de handdoek in de ring te gooien. Dan houd je je koest. Blijf je op de achtergrond. Gaap je om herhalingen van zetten. Lach je om ego’s. Huil je om weerstand. Ben je eenvoudigweg moe.

Soms ook niet. Dan besluit je om weer lekker te gaan drammen. Te dreinen als een klein kind. Om te zeuren. Te hameren. Te mekken. Te vertoeven in de pels.

Het blijft balanceren, maar pelsjes zijn nu eenmaal lekker warm in de winter. Laat ik daarom maar weer beginnen, en wel met bovenstaand manifest. Je moet morgen tenslotte niet kunnen zeggen dat je gisteren je best niet hebt gedaan…

Via Library Crunch en Libraries and Life.

De foto’s in het filmpje zijn volgens mij trouwens gemaakt op Burning Man. Dat bijna legendarische festival in de woestijn waar hele bijzondere dingen gebeuren en men na afloop weer vertrekt zonder ook maar een spoortje achter te laten. Vinnik kewl…

@

16 Reacties

  1. Marina .... schreef:

    En nu laten ondertekenen dit manifest! Kan dat ook?

  2. Henk schreef:

    OK, er moet nog veel gebeuren. En weerstand hou je altijd (kan overigens ook een positieve functie hebben).

    Maar als ik het zo lees vind ik dat we het nog niet eens zo gek doen in het Middelburgse.

  3. @ Marina:

    Dat is bij deze wel lastig maar er zijn veel overeenkomsten met de lijst van Schneider (en andere lijsten). Zie: //zbdigitaal.blogspot.com/2006/06/bibliotheek-20-24-stellingen-om-bij_05.html
    Daar is geloof ik ook ergens een poster van..

    @ Henk:
    Ben ik deels wel met je eens hoor. Het is maar net met wie of wat je jezelf vergelijkt. Soms is het goed om te benadrukken wat er allemaal wel is bereikt.

    Soms juist ook niet en moet je kijken naar alles wat stagneert en hoe dat komt…en proberen een positieve draai te geven aan bewustwording.
    Zo’n filmpje kan daaraan bijdragen

    Eigenlijk zou het vertaald, massaal gekopieerd …en prominent op sites als //www.bibliotheekvernieuwing.nl geplaatst moeten worden.

    Ofzo.

    Er moet inderdaad nog veel gebeuren. En niet speciaal bij ons: overal!

  4. Anoniem schreef:

    Remixen dan maar!

    //tinyurl.com/3xth5q

  5. Nog een mooi, kort en snel filmpje over de betekenis van web 2.0:

    //www.frank-ly.nl/web-20-rethink-ourselves

  6. Daan schreef:

    Er zitten een aantal mooie bij voor mijn contracteringsgesprek…

    Een eigentijds deuntje had overigens niet misstaan ipv dit Commodore 64 muziekje 🙂

  7. Sybilla schreef:

    Daar steekt ons eigen missie-visie document toch maar magertjes bij af… Als ik tijd vind, wil ik dit graag vertalen en bij elkaar zetten op een poster!

  8. @ Daan: ik vond het juist wel lekker dromerig. Is dat geen Trance ofzo?

    @Sybilla: mocht je die tijd inderdaad vinden: ik houd me aanbevolen voor een exemplaar 🙂

  9. Daan schreef:

    @Sybilla: Toch zitten er genoeg herkenbare dingen in, alleen staat het in ons missie/visie document ‘iets anders’ (lees: veel moeilijker) beschreven of sta ik daarin alleen? Maar het kan ook zijn dat ik er anders tegenaan kijk omdat ik 3 maanden compleet in dat m/v traject gezeten heb.

    @Edwin: Oeps, geen idee. Mijn grote zus is nogal into trance maar ik kan me niet voorstellen dat ze dit leuk zou vinden.

  10. Henk,

    We hadden het ooit ook nog eens over het actief betrekken van de jongeren bij het een en ander. Op //tinyurl.com/2zogjy nog een mooi voorbeeld daarvan.

    Ed

  11. Jan * schreef:

    De lol van 2.0 is het gemak waarmee je als gelijkgestemde zielen een community kunt maken. Als er 25 mensen in de Nederlandse OB-wereld zijn die snappen waar bibliotheek 2.0 écht over gaat is het veel maar die kunnen zich nu wel verenigen en samen een digitale knuppel maken. Anders worden we allemaal grumpy old bloggers. Toch……?

  12. Ha Jan,
    Daar zeg je inderdaad iets!

    Misschien moeten we eens bij Rob C. informeren of biblioblogs.nl daar geen ingang voor zou kunnen worden. Zijn nu alleen feeds maar je zou er ook een open platform van kunnen maken, voor uitwisseling van ideeën, discussies, voorstellen, enz.
    Bibliotheekvernieuwing maar dan vanaf de werkvloer.
    Met Rob heb ik al eens zitten chatten over een open vorm van Aladin, met Jaap over community-sites en met weer anderen over andere onderwerpen. Er zijn mogelijkheden genoeg in ieder geval.

    Ik werk graag mee aan zowel zo’n site als wat er op zou moeten staan.

    Ik heb maar een voorwaarde: geen stroperige vergaderingen, notities, en uitrolschema’s 🙂

    Edwin

  13. Jan * schreef:

    Dat vraagt om verder uitwerking. Ik wil er wel een bezoekje aan Zeeland aan wagen! Kan ik meteen de orgelbanden tussen Haarlem en Middelburg versterken:-) We hebben een gezamelijk orgelproject lopen maarrrrr is dat jou bekend?

  14. Haha, wat zeg je nu? Orgelproject?
    Ik denk dat ik mijn licht dan eens moet opsteken bij de muziekafdeling. Is Els toevallig je contactpersoon?

    Ik moet je bekennen dat ik je daar heeeel weinig over kan vertellen. Ik weet alleen iets van drankorgels 🙂

    Maar als het een aanleiding is kunnen we natuurlijk wel iets combineren!

    Ik zal het eens aan haar vragen.

  15. Jan * schreef:

    Rea Bensch heeft daar namens jullie contact over met Ian Borthwick bij ons. Gaat om het via internet ontsluiten van ons beider orgelcollecties. Daar zijn fondsen voor geworven en het moet uiteindelijk tot een heus kenniscentrum orgelmuziek leiden. Je wil niet weten wat er allemaal omgaat in orgelland! Dat kan helemaal 2.0 worden. Ask Rea. Lekker offtopic dit:-) Ik mail je wel gewoon.

  16. Klinkt best goed!

    Ik wacht je mail wel af idd 🙂

Reageer