clear

zoeken

search

Het andere online gamen: poker, Mahjong, Go…en cryptogrammen

31 januari 2007


Ik blog regelmatig over online gaming en ga er daarbij vanuit dat iedereen begrijpt dat ik het dan over videogames heb. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo logisch. Massive Multiplayer Online Role Playing Games krijgen weliswaar de meeste aandacht in de media maar dat is ook niet bepaald verwonderlijk met zulke verkoopcijfers en statistieken die reppen over 8 miljoen spelers wereldwijd, alleen al voor het spel World of Warcraft.

Maar wist je ook al dat vrouwen het online gamen inmiddels domineren? De meeste vrouwen spelen echter heel andere spelletjes dan First Person Shooters en MMORPG’s. Maar hoeveel miljoen mensen zitten er dan dagelijks wel niet achter de pc om ‘een spel’ te spelen?

Want naast de flash-en javagames die zo populair zijn bij vrouwen is er ook nog de opmars van de online kans- en behendigheidsspelen .
Het kan bijna niemand ontgaan zijn dat er een waar pokervirus in Nederland heerst. Overal wordt het gespeeld: in cafĂ©’s, op scholen, op televisie en in huiskamers. Zelfs heel veel op het werk, liet Unibet vandaag weten. En Unibet is een grote naam online, op het gebied van weddenschappen en gokken.
Ik ken best veel jongens die daar regelmatig spelen. Eentje stuurde me laatst wat screenshots van een toernooi waarbij het prijzengeld meer dan 100.000 dollar bedroeg. Aantal deelnemers: meer dan 22.000!
Online gaming kent in ieder geval vele varianten en ik geloof niet dat iemand al eens een schatting heeft gemaakt van het totaal aantal spelers. Dat moeten er krankzinnig veel zijn.

Op Yahoo Games is het ook nog steeds bijzonder druk. Als je alleen een kijkje neemt bij de bordspelen en vervolgens doorklikt op ‘chess’ zie je dat daar alleen al duizenden mensen zijn ingelogd, op ieder moment van de dag.

Ik houd me momenteel maar een beetje afzijdig, uit zelfbescherming. Ik ben daar al te vaak en te lang geweest. En ik zit al zoveel achter die veredelde telmachine.
Maar ik zou maar wat graag het bordspel Go leren spelen. Dat schijnt het summum van strategisch denken te zijn…en een stuk veiliger dan poker bovendien. En natuurlijk kun je dat ook online spelen, ook bij Yahoo. Hetzelfde geldt voor Mahjong. In mijn diensttijd leerde ik daar ooit de beginselen van, van de sergeant, maar die ben ik weer vergeten. Maar ik weet nog wel dat ik het een prachtig spel vond. Mahjong is echter weer berucht om z’n verslavende karakter. Het schijnt in China nogal problematisch te zijn in ieder geval.

Ik houd het zelf voorlopig maar even bij de Nintendo…en mijn geliefde cryptogrammen. Ik probeer die rakkers van NRC, HP/De Tijd en de Volkskrant nog wekelijks op te lossen. Lekker analoog. Het lukt me maar zelden. Maar in noodgevallen biedt ook hier het internet soms een oplossing. Een klein netwerk cryptofielen geeft elkaar hints en tips op Jasper’s cryptogrammensite. En als je de krant niet hebt kunnen kopen, is er altijd wel iemand zo vriendelijk om je een scan toe te zenden via de e-mail. Vele malen kleinschaliger, minstens even charmant.

Ze komen ook wel eens bijeen trouwens. Mensen als Jelmer Steenhuis geven dan lezingen over het cryptodenken. Dealers in puzzeldrugs zijn het! Komt ook bij dit brave alternatief de verslaving weer om de hoek kijken…

2 Reacties

  1. Henk schreef:

    Hoorde vorige week van een collega dat ze fanatiek online Kolonisten van Catan speelt.

  2. En een maatje van mij weer risk.

    De mogelijheden zijn groot!

Reageer