clear

zoeken

search

Amapedia, een wiki voor de Amazon Produktencatalogus

26 januari 2007


Ik kijk regelmatig op de site van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Er zijn regelmatig updates te vinden over activiteiten in de bibliotheekbranche. De homepage ziet er best aantrekkelijk uit maar op de een of andere manier zit ik daar toch altijd sneller te mopperen dan op andere websites. Hoe komt dat toch? Word je kritischer op bibliotheken als je er zelf ook werkzaam bent? Vergelijk ik de site te veel met commerciële websites die in hoog tempo veranderingen ondergaan? Het zal zoiets zijn, terwijl ik weet dat de vergelijking niet helemaal eerlijk is omdat veel van die bedrijven werken met budgetten waar bibliotheken nooit aan kunnen tippen.

Maar zelfs als ik de vervelende navigatie op ‘de bibliotheken’ even buiten beschouwing laat, is het toch een site waar ik nooit lang blijf hangen. Voor het nieuws neem ik meestal wel even de tijd, maar altijd heb ik iets te mekken, en bijna altijd roepen de nieuwsberichten nieuwe vragen bij me op.
Zo wordt er op 20 april een conferentie International Marketing georganiseerd. Bibliotheken en Marketing! Jaaaa. Hard nodig! Maar ik lees het en met mijn bevooroordeelde blik denk ik dan meteen te zien dat het niet mijn ding is. Dat internetmarketing en viral marketing niet of beperkt aan bod zullen komen. Maar dat weet ik helemaal niet. Het programma zal er wel niet bruisend genoeg uitzien ofzo. Ik heb het in ieder geval niet in de agenda gezet. Mea culpa.

En zo heb ik dus altijd wat te zaniken. Als ik doorklik naar ‘werken in de bibliotheek‘ word ik ook weer overvallen door zo’n gevoel. Op zich niets mis met de site, maar je bent er zo snel weer weg. Ik wel in ieder geval. Het is allemaal zo degelijk. En zo ‘teksterig’.
Er staan weliswaar meer vacatures op dan voorheen, maar daar kunnen toch ook wel leuke fotootjes bij ofzo, of video’s? Of gewoon iets dat mij daar langer houdt of vaker heen lokt? Het Canadese Infonation ziet er een stuk aantrekkelijker uit.

Het is een soort digitale verzuring, denk ik. Je ziet te veel moois elders. Ik houd het bij het handboek van de samenleving ook zo voor gezien. Kweenie. Misschien wil ik gewoon niet enthousiast worden. Ik steek maar wat graag de hand in eigen boezem. Maar ik voeg ‘m dus niet toe aan m’n favorieten.

En dat doe ik dan weer wel bij Amapedia. Daar zijn ze, net als bij het HVDS, ook nog maar net begonnen en is er dus ook nog niet veel inhoud. Maar op Amapedia ziet ‘leeg’ er heel anders uit dan ‘leeg’ op HVDS. Als je daar klikt op ‘encyclopedie’, lees je ‘verkeert nog in projectfase’. Als ik in Amapedia een term invoer of aanklik die nog niet is gevuld word ik meteen uitgenodigd dat zelf te doen. En daar gelukkig nergens van die old skool ‘klik hier om verder te lezen-verwijzingen’. Hier is ook nog bijna niets te beleven maar hier blijf je wel meteen wat langer hangen. Waar zit dat verschil ‘m nu in?

Het ligt aan mij, dat kan bijna niet anders. Ik lees misschien wel te veel positieve berichten over Amazon. Niet alleen over Amapedia maar ook over hunTags, Plogs en Ajax bijvoorbeeld.

Laat ik maar roepen ‘Kunnen ze wel, met al hun geld?’, in plaats van ‘dat kunnen wij toch ook makkelijk doen?’ Zo is het niet. Minder geld, ander personeel, andere klanten, traditionelere community, noem maar op. Maar Amazon en bibliotheken hebben natuurlijk wel iets gemeen: het is allemaal begonnen met boeken. En daarom mag ik toch graag stiekem met een scheef oog naar de ‘commerciëlen’ kijken. Vergelijken heeft niet veel zin. Inspiratie opdoen wel.

@

    6 Reacties

    1. Henk schreef:

      ‘t Is dan misschien niet eerlijk om de VOB met de commerciëlen te vergelijken, maar minimaal 3 x klikken om een Powerpointvoorstelling, Word- of PDF-bestandje te openen is echt belachelijk.

    2. Anoniem schreef:

      Davinnikook!

    3. Boesje schreef:

      Wat ben je toch een ouwe brombeer

    4. Hehehe Tommie,

      Als jij een bloggie zou beginnen over de waterschappen zou je toon de mijne niet veel ontlopen denk ik. Misschien iets meer voetbal erin dan, en wat minder computers…maar mijn mopperen is jouw mopperen 🙂

      Maar altijd lyrisch doen over al het fraais wordt op een gegeven moment ook zo saai en voorspelbaar, nietwaar?

    5. Jan * schreef:

      Marketing is zo verrekte belangrijk maar als je het marketingplan van de VOB hebt gelezen dan weet je dat er weinig hoop op een inspirerende dag is. Alle ballen op de bestaande klanten. Niks geen Lange Staart in de inleidingen. Ouwe marketingkoek wat mij betreft. En wat die leuke dingen bij Amazon betreft. Die zijn waarschijnlijk door slimme jonge honden bedacht. En daar zit bij ons het probleem vrees ik. Niet het geld maar de voor dat soort blitse vernieuwing verkeerde generatie.

    6. Ja, het is inderdaad opvallend hoeveel van het onderzoek wordt verricht binnen de groep van bestaande klanten. Posters worden vaak opgehangen in het eigen gebouw, berichten verstuurd naar abonnees, enz.
      Toch denk ik dat geld wel degelijk een rol speelt. Niet zozeer het tekort eraan maar vooral het feit dat winst geen rol speelt in de non-profitsector. Mensen redeneren eerder vanuit wensen van subsidiegevers, op basis van statistieken van bestaande klanten dan vanuit de de potentie van onmeetbare nieuwe klanten…

      Wat dat betreft zou er nog wel een flinke hoeveelheid vacatures bij mogen, op ‘werkenindebibliotheek’ inderdaad…

    Reageer