clear

zoeken

search

Mooi dat we het hebben! De kwispelende lange staart van bibliotheken

20 december 2006


Het fenomeen ‘The long tail‘ valt op heel veel markten toe te passen. Zo ook op die van boeken en bibliotheken. Jan schreef daar ook al eens over.

Aan die lange staart van bibliotheken moest ik gisteren denken toen ik op Bookfinder de Top Tien van 2006 zag, van niet meer verkrijgbare boeken (titels die niet meer in druk zijn):

 • Sex (Madonna)
 • Football Scouting Methods (Steve Belichick)
 • Touch Me Again (Suzanne Somers)
 • Man in Black: His Own Story in His Own Words (Johnny Cash)
 • Treasury of Great Recipes (Mary and Vincent Price)
 • The Principles of Knitting (June Hemmons Hiatt)
 • The Lion’s Paw (Robb White)
 • The Secret of Perfect Living (James Mangan)
 • Once a Runner: A Novel (John L. Parker, Jr.)
 • One Way Up ( John F. Straubel)

Nu vond ik deze lijst al meteen fascinerend omdat ik alleen het eerste en het vierde boek ken. Of dit nu ligt aan het feit dat dit een Amerikaanse hitlijst is of gewoon aan een beperkte mate van belezenheid, durf ik niet te zeggen maar het is wel interessant als je beseft dat veel mensen dus zoeken naar deze boeken, terwijl ze niet meer in druk zijn. Een aantal titels is van voor 1980. Ouwe sannie, zeg maar.

Maar het wordt pas echt leuk als je met deze titels gaat zoeken op het web om te kijken hoe groot de lange staart (waar dit soort titels zonder twijfel deel van uitmaken) daar is. En met een paar eenvoudige zoekacties kom je niet zo heel ver, kan ik je wel zeggen.
Dat boek van Madonna gaat nog wel. Als je die wilt lezen kan je ‘m als e-book downloaden via torrentsites, constateerde ik. En voor 150-200 dollar kun je ‘m tweedehands kopen bij bijvoorbeeld Amazon.

Maar alle andere titels vind je met eenvoudig zoeken niet in Google Books en niet via gangbare torrentsites of p2p-programma’s. Schijnbaar zijn ze toch niet interessant genoeg om te digitaliseren. Als je zoekt op die ‘football scouting methods’ geven bookfinder en amazon momenteel nul op rekest. Laat staan Google books of torrentsites.

Maar dan via Picarta of Worldcat. In de laatste zit deze titel wel. De andere titels, zelfs die van Madonna, vind je ook in Picarta.

Prachtig! Dat is de lange staart van bibliotheken. Als mensen naar zulke titels zoeken kun je in veel gevallen heel droog constateren dat ze het snelst aan hun trekken zullen komen als ze naar de bibliotheek gaan. En als het boek niet ter plekke aanwezig is, is het zo geregeld via Interbibliothecair Leenverkeer. Ik ga er dan wel even van uit dat een deel van de zoekenden deze boeken wil lezen, niet zozeer kopen. Dat kan een verkeerde aanname zijn natuurlijk, maar het is een kniesoor die daar op let.

Mooi dat de bibliotheek het heeft, in ieder geval!

Is dat geen prachtige kreet voor een promotiecampage van bibliotheken?

Mooi dat we het hebben!


@

4 Reacties

 1. robert schreef:

  De slogan klinkt erg goed! Een leuke banner op jongerensites met vervolgens deze pay off line en wie weet wat het allemaal voor bezoekers aantrekt!

  Grappig onderwerp overigens. Vanochtend tijdens het douchen was ik aan het filosoferen waarom ik juist zo weinig naar de bieb ga.

  Ik onderken voor mezelf twee soorten leesbehoeften:

  A) de wil om informatie tot me te nemen ivm studie, cursus, hobby (?)etc.
  B) de wil om me te vermaken met een boek

  In behoefte A word ik op dit moment voorzien door de bibliotheek van de Haagse Hogeschool. De dichtsbijzijnde bieb heeft namelijk maar een zeer beperkt aanbod en is ook niet altijd open als ik vrij ben. De hoofdbieb heeft dat wel, maar dat is een halfuur reizen en dat is toch een soort van psychische drempel.

  In behoefte B word ik niet door de bieb voorzien, maar door… Marktplaats! Voor gemiddeld 5 euro kan ik daar een roman kopen én laten versturen welke gemiddeld binnen een week bij mij een plekje kan krijgen in de boekenkast.

  Sinds de komst van sites als Marktplaats, is de drempel om tweede hands spullen te kopen en te verkopen een stuk lager geworden. Tegen relatief lage kosten kan je objecten bemachtigen die vervolgens meteen in je bezit zijn. Dit alles regel je, tijd- en plaatsonafhankelijk, van achter je computer.

  Boeken die niet aanwezig zijn bij de bieb, kunnen natuurlijk wel via het IBL worden opgevraagd, maar hier gaat een bepaalde tijd overeen. Bovendien moet ik dan tweemaal de gang maken naar de bieb. De bieb die niet altijd open is (ik kan alleen ‘s avonds en de bieb is helaas niet iedere avond open) waardoor ik er rekening mee moet gaan houden in mijn avondbesteding.

  In mijn pauze loop ik regelmatig langs de bibliotheek van Oud-Rijswijk, maar deze is pas ‘s middags na 2’en open. Dit is dan ook geen optie*.

  Volgens mij zijn sites als Marktplaats, E-Bay, etc. stiekem aan het vissen in dezelfde vijver als waar de OB’s altijd al in zaten te vissen.

  Greetz,

  Robert

  * = zo maar een gedachte: in het op-één-na-leukste bedrijventerrein-van-Rijswijk wordt binnenkort een bedrijfswinkelcentrum opgericht. Het idee is dat mensen in hun pauzes daar dan boodschappen gaan doen. Wat als daar een vestiging van de bibliotheek van Rijswijk zou zitten? Je zou daar in je pauze je boeken kunnen ophalen en inleveren. Je verkleint daarmee de drempel, het is loopbaar en als je moet wachten op een IBL is dat niet erg (je bent elke werkdag namelijk in de buurt).

 2. Anoniem schreef:

  En over Long Tail gesproken: Ik ben gisteravond begonnen in dat boek van Chris Anderson (zie //www.nieuwamsterdam.nl/thelongtail) en alleen de introductie is al fascinerend. Kon bijna niet stoppen met lezen. Blij toe dat het een keer een vertaling is, dat leest ook een stukkie vlotter.

  D.

 3. Hey Robert,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Wat een mens niet allemaal bedenkt tijdens het douchen he 🙂
  Voor jou is marktplaats een alternatief, voor een ander Bol.com en weer iemand anders komt helemaal niet meer aan lezen toe. Feit is wel dat ik overal mensen spreek die zeggen zelden of nooit een bibliotheek te bezoeken. Dat zijn er niet zomaar een paar, ik bedoel echt bijna iedereen. Opleiding of achtergrond spelen daarin nauwelijks een rol. Het bevreemdt me ook altijd een beetje dat de onderzoeken nog steeds gematigd alarmerend zijn. Ze hebben vaak betrekking op een paar jaar terug, denk ik. Wat je wel ziet is dat de nog steeds groeiende groep senioren blijft komen en dat gratis internet een belangrijke rol speelt in het trekken van jongere klanten.

  Bij ons hoef je voor IBL maar een keer de gang te maken naar de bibliotheek. We hebben al een paar jaar een formulier op de website staan (//www.zeeuwsebibliotheek.nl/diensten/ibl/boeken) waarin je ook kunt aangeven waar je materiaal wilt ophalen…en dat kan zelfs in een bibliobus

  Volgend jaar komt ook zoek & boek eraan (//www.debibliotheken.nl/content.jsp?objectid=5596&highlights=zoek,en,boek)waarmee de landelijke bibliotheekkaart hopelijk beter benut gaat worden…

  Een bibliotheek, daar waar de mensen zijn, op rare tijden open, met vraaggerichte collecties, audiovisuele inrichting, eten en drinken, enz: daar geloof ik ook in.

  Het mooie is namelijk ook dat van al die mensen die ik spreek over de bibliotheek, er ook bijna niemand is die de bibliotheek naar vindt, of volkomen achterhaald: ze hebben gewoon geen behoefte of tijd meer om erheen te gaan. Die behoefte kun je wel creëren, denk ik. En als je voldoende biedt wordt de tijd vanzelf vrijgemaakt. Met boeken alleen zal dat slechts zeer beperkt lukken….

  Ch33rs

 4. @ Daan,

  Hee! Ik wist helemaal niet dat er al een vertaling van is. Leuk dat je ‘m ook zo goed vindt. Ik ging er ook helemaal in op. Goed boek inderdaad. Een grote aha-erlebnis 🙂

Reageer