clear

zoeken

search

Des Bibliothèques 2.0: bibliotheken en biblioblogosfeer van Frankrijk

08 december 2006


Ik ben dol op Frankrijk. Altijd al geweest ook. Mijn ouders namen mij vele jaren mee naar het land en altijd was ik blij om daar te zijn: ik houd van sfeer, de cultuur en de taal. En van de mensen. Niet iedereen is dat met mij eens, om het maar eens voorzichtig te zeggen, maar dat heb ik nooit zo goed begrepen. Als je een klein beetje moeite doet zijn ze vriendelijker dan menig ander Europeaan.

Begin jaren negentig studeerde ik nog een jaartje Frans aan de UvA maar ik had eigenlijk geen idee wat ik wilde met die studie. Mijn dienstplicht zat erop en ik moest toch wat. Dan maar Franse Taal- en Letterkunde. Nou, dat was nogal saai. Het hoogtepunt werd min of meer gevormd door de massale hoorcolleges. Honderd studenten in de zaal, waarvan vier mannen, mezelf meegeteld. Op de een of andere manier was ik constant afgeleid. Ik brak de studie dus maar weer af om mijn carrière als verhuizer (ook wel chique ’emballeur’ genoemd) voort te zetten. Achteraf ben ik altijd erg blij dat ik daar twee jaar heb mogen werken. Ik heb krankzinnig veel panden van binnen gezien, reisde door heel de Benelux en heb er geleerd wat collegialiteit en aanpakken is. Bijzonder waardevol.
Mijn liefde voor Frankrijk werd definitief in de zomer die daarop volgde, toen ik samen met Saskia ging werken op een camping in Le Barcares, in de buurt van Perpignan. Daar leerde ik, als manusje-van-alles, de taal sneller dan in zeven jaar VWO en dat gold ook voor het karakter van de Fransen. On s’éclate a Port Leucate!

Maar ik dwaal af. Ik bedoel eigenlijk dat ik een zwak heb voor het land en dat ik er best zou willen wonen en werken. Daarom nam ik uit nieuwsgierigheid eens een kijkje wat de staat van de Franse Bibliotheekwereld is, als het gaat om ‘2.0-zaken’ als wiki’s, blogs en meer van dat fraais.

En dat valt helemaal niet tegen!

Allereerst kun je snel constateren dat Frankrijk waarschijnlijk de meeste weblogs van Europa heeft. Ze hebben in ieder geval een rijk aanbod van platformen en aanbieders.
En als je wat gaat neuzen in Google France stuit je al snel op de Franse Blog Search variant. Juist vanwege de taal duiken Franse blogs eigenlijk nooit op in mijn RSS en zijn ze zo goed als onzichtbaar in Engelstalige blog-gebieden. Maar ze zijn er wel, in alle soorten en maten: je vindt een hele lijst via het blog ‘Des Bibliothèques 2.0‘, . En in het bulletin van Franse bibliotheken komen blogs en wiki’s ook gewoon aan bod.

Nu klinkt het net alsof ik mezelf verbaas over de mate van beschaving daar. Dat is natuurlijk niet zo ^^

Maar hebben ze dan ook vacatures? Bien sur! Via ‘offres d’emploi bibliotheques‘ in Google.fr vind je meteen van alles. Een belangrijke site is die van de gezamenlijke Franse bibliotheken, Biblionline. En in het forum vind je veel aanbod. Een bibliothecaris in Marseille bijvoorbeeld, of een directeur voor de bibliotheek in Laon.

Dat weten we dan ook weer. Nu eerst maar eens een bakje oerhollandse koffie zetten.

Si tu veux que tes rêves se réalisent, ne fais pas que dormir.

@

5 Reacties

 1. Danniëlle schreef:

  Hier is er zo een, heb niets met Frankrijk en de Franssen (ben meer van de Engelsen). Zal ook te maken hebben met het feit dat ik de taal absoluut niet spreek. Je stukje heb ik daarentegen met belangstelling gelezen maar die Franstalige blogs laat ik even zitten. Of hebben die ook zo’n handige ‘translate this page’ button? 🙂

 2. Mais non!

  De Engelsen vind ik ook leuk trouwens hoor.
  Maar de taal is wel een barriere idd. Hoewel ik ook best geloof dat ik met handen en voeten een Japanner ook zo maar aardig zou kunnen vinden 🙂

 3. Anoniem schreef:

  Zoals je weet heb ik in mei dit jaar een aantal Franse bibliotheken bezocht. Er gebeuren best interessante dingen daar.

  We willen met de Poem Express iets van een uitwisseling via weblogs met drie Franse bibliotheken organiseren. Ben benieuwd of dat allemaal gaat lukken!

 4. PascalK schreef:

  Hi

  The translation tool is awful, so i’m not sure to have understood everything.

  Anyway :
  * thanks for the advert
  * You’ve been in Port Leucate ?? A very very special town for me…
  * in France, a librarian is a civil servant, so you can hardly get a job if you didn’t get the right exams (‘concours’). I mean : the job offers you can see here and there are, unfortunately, useless for foreigners who don’t fit the right criteria…
  * as far as wiki and blog are concerned in the library world, see there (I, I’m just a little guy ; but there are some stars….) :
  //biblio.wikia.com/wiki/Accueil
  //www.enssib.fr/wikipoldoc/index.php/Accueil
  //biblio.wikia.com/wiki/Biblioblogs

  Cheers !!

  😀

 5. @ Henk: ik ben ook heel benieuwd: houd me op de hoogte!

  @ Pascal:

  How nice of you to react to this post. I know the translation tool sucks a bit but I read it in French too and I think u should get an impression of my words.

  *you’re welcome!
  *I’ve been there indeed! Been working in Barcares for 4 months. Was a nice place to be and got to know a lot of brilliant folks. Where u live yourself then?
  * A shame to hear that it is so hard to get employed in France. I was kidding a bit but i would not mind working in your country for some years. It’s good to exchange knowledge and different points of view.
  U know of any libraries/librians in France who are really progressive? Stars as u say? I mean names there, because the links u sent have long lists.
  * I read a lot about France wanting an European answer to google, wanting digital heritage, and so on…and that is a good thing. Maybe that will open some doors in the future?

  Ch33rs to u2 m8.
  Good to hear from you!

  ^^

Reageer