clear

zoeken

search

Van generatieconflict naar generatiestilte: Myspace en Hyves

14 juni 2006


Een interessante post op de Nieuwe Reporter. Het artikel gaat in op het netwerk-ethos van de ‘MSN-generatie’, de generatie geboren naar 1980. (De gamer-generatie is geboren na 1970). De post bespreekt verder het jaarboek ICT en Samenleving van het SCP en ik vind het vooral interessant dat er nader wordt ingegaan op de betekenis van profielsites zoals Myspace en Hyves.

De impact van profielsites wordt onderschat door oudere generaties, de mogelijkheden ervan vaak niet beseft. De ouderen zouden zelfs zodanig achter de feiten aanlopen dat er niet eens meer sprake is van een generatieconflict. Nu is er slechts stilte. Een generatiestilte. Als het inderdaad zo erg is, is dat nu natuurlijk best zorgelijk. Zoveel stellen die sites nu ook weer niet voor namelijk.

Zelf ben ik nog niet zo gecharmeerd van profielsites (nooit zo dol geweest op het acherlaten van je echte identiteit op het web), maar de cijfers spreken voor zich. De groei van myspace, die je onder meer kunt bekijken op Techcrunch is duizelingwekkend. 75 miljoen gebruikers. Dagelijks logggen er 15 miljoen mensen in! 240.000 nieuwe gebruikers per dag! Dat is gigantisch!

Het is dan ook niet verwonderlijk dat bibliotheken zich ook steeds meer gaan roeren op profielgebied. Niet vrij van discussie natuurlijk. Er zijn ongetwijfeld al weer veel myspace-vergaderingen belegd. Beter zouden bibliotheken er gewoon eens zonder moeilijk te doen in duiken. Het is dat ik er geen tijd voor heb maar ik krijg er alweer een beetje jeuk van. Een profiel is zo aangemaakt, een een leuke invulling is een kwestie van je fantasie gebruiken. Je moet natuurlijk wel een beetje waken voor het Wouter Bos-effect. Politici hebben de profielsites ook ontdekt namelijk. En ze maken stapeltjes ‘vrienden’.

Eerder schreef ik ook al over Second Life (een populaire virtuele 3d-wereld) waarin een aantal bibliotheekmedewerkers een bibliotheek hebben gebouwd. Daar is ook van alles gebeurd inmiddels. Instructies, presentaties, noem maar op.

Dit alles doet me eens te meer beseffen dat er nog veel meer te halen valt voor bibliotheken dan alleen een pilot Instant Messaging in het najaar. Wij beleggen nog eens een vergadering over attendering in de vorm van RSS en praten drie jaar over het wel of niet integreren van een catalogus in de site. We weten ons geen raad met blogs, wiki’s en chatapplicaties. We maken nog maar mondjesmaat gebruik van sociale software, moderne hardware, enz.

Ik zou bijna zeggen dat het tijd is voor een nieuwe functieomschrijving in de bibliotheek. De 2.0-medewerker. Ik zou wel solliciteren 🙂 Ik wil best de verantwoording voor het op de kaart zetten van de Zeeuwse Bibliotheek in de digitale wereld van de huidige generaties.
Ik vrees dat zo’n voorstel nu nog niet op veel bijval zal kunnen rekenen maar ik zou er evengoed niet van opkijken als iedereen over een paar jaar beseft dat daar eigenlijk wel wat inzit. Maar tegen die tijd zijn er alweer andere ontwikkelingen natuurlijk.

Update: over generatiestilte gesproken: scholieren zijn in de ban van ringtones die ouderen vaak niet kunnen horen, de mosquito. Op de hoogte blijven zonder dat de leraar het hoort…

For nothing is fixed, forever and forever and forever, it is not fixed; the earth is always shifting, the light is always changing, the sea does not cease to grind down rock. Generations do not cease to be born, and we are responsible to them because we are the only witnesses they have. The sea rises, the light fails, lovers cling to each other, and children cling to us. The moment we cease to hold each other, the sea engulfs us and the light goes out.

James Baldwin

@

6 Reacties

  1. ria smith schreef:

    Mocht je alvast op zoek zijn naar een functieomschrijving voor een bibliothecaris 2.0 dan heeft Michael Stephens in april op het blog van techsource.ala.org/ daar alvast het een en ander over opgeschreven. Inclusief een aantal verwijzingen naar echte vacatures waar al een Librarian 2.0 wordt gevraagd. (terug te vinden in technorati via de tag library+job+descriptions)

  2. Danniëlle schreef:

    Volgens mij heeft Moqub hier laatst ook al eens iets over geschreven. De populariteit van Hyves verbaast me overigens nog steeds (ik heb zelf wel een hyves account maar doe er niets mee), persoonlijk zie ik de meerwaarde nog steeds niet tov weblogs enzo. Maar wellicht dat het mogelijkheden (welke dan?) biedt voor bibliotheken, ik hoor ze graag!

    My Space zie ik vooral als vergaarbak voor jonge bandjes. Zo zijn Arctic Monkeys tenslotte ook begonnen 🙂

  3. Dank je Ria. Jouw naam heb ik nog niet eerder gezien maar je tip is een goede!
    Misschien moet ik wel verhuizen naar de VS 🙂

    Edwin

  4. Anoniem schreef:

    Edwin,

    dat je Rita nog niet kende, ze post toch regelmatig en is ook vaak te vinden in commentaren. Daarnaast is zij mijn “buurvrouw”. Over Hyves heb ik laatst geschreven omdat studenten van mijn uni (3 in totaal) een universiteitsbibliotheek pagina hebben aangemaakt…. wij waren dus gewoon te laat!

    Moqub

  5. Anoniem schreef:

    Rita ken ik wel, ria daarentegen niet :-O

    wij zijn altijd een beetje te laat, beroepsmatig gezien.

    Lekker dromen, daar zijn we goed in. Vanavond droomde ik weer even dat ik klanten had. Het waren er drie…

    Way to go!

    S@

  6. Anoniem schreef:

    Woh, 3, het moet niet gekker worden 🙁

Reageer