clear

zoeken

search

Internet: de nieuwe censuur

04 juni 2006

Rare jongens, daar bij Trouw. Afgelopen week stuitte ik op een artikel van Joost van Velzen, over blogs en burgerjournalistiek, en ik vond de strekking zo eenzijdig dat ik het niet kon laten om per mail te reageren. Niets meer van vernomen natuurlijk. Het is dan ook een traditioneel journalist die slechts oog heeft voor de nieuwswaarde van weblogs en in z’n geheel voorbij gaat aan de kracht van netwerken, de kennis van de massa en de snelheid van de nieuwe media. Hij kijkt niet veel verder dan de vele persoonlijke blogs. Erg jammer. Wat hij de bloggers verwijt doet hij zelf: een onderwerp eenzijdig belichten, zonder te graven, zonder zich op de hoogte te stellen van alle ontwikkelingen die zijn stellingen ondermijnen.
Geen respect.

Gisteren plaatste ik echter nog een post over vrije toegang tot informatie en op de leestafel van mijn stamcafe lag opeens de gedrukte editie van Trouw met daarin een aantal zeer lezenswaardige artikelen over de nieuwe censuur op internet.
In het artikel van Leonoor Kuijk wordt op aardige wijze een verband gelegd tussen het censuurprobleem in China en de werkwijze van bedrijven als Google, geïllustreerd met een aantal voorbeelden. Er wordt ook verwezen naar het seminar ‘Expression under regression‘ dat aanstaande woensdag wordt gehouden in Amsterdam.

Nog interessanter vond ik het artikel ‘je betaalt hier met de waarheid‘ van Wendelmoet Boersema, over het ’nomadisch’ cybercafé Copacabana van de Belgische kunstenaar Stani Michiels. Dit cybercafe is op het eerste gezicht niet anders dan gangbare internetcafe’s maar zodra de gebruikers de aanwezige computers gebruiken wordt de gezochte informatie gemanipuleerd en wordt de gebruiker de verkeerde kant op gestuurd. Probeer het maar eens uit met de homepage van Trouw. Dit is de echte versie. Dit is de versie van Copacabana.

Het cybercafé strijkt 10 juni neer in de Balie.
Zo zie je maar weer dat je nooit te snel een oordeel moet vellen. Was ik van de week nog helemaal klaar met de Trouw, gisteren was ik er weer zeer van gecharmeerd. Eigenlijk wel goed. Informatie die een reactie uitlokt is altijd beter dan de grauwe brei die doorgaans aan het netvlies voorbij trekt.
@

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    En ook de VS doen zich weer gelden. Wat krijg ik er toch altijd de kriebels van….

    //news.com.com/Video+games+in+Congress+crosshairs/2100-1028_3-6079654.html?tag=nefd.top

  2. Anoniem schreef:

    Nieuwsgierig gemaakt door de voorpagina van Trouw heb ik het Copacabana Cybercafé bezocht. Het is echt de moeite waard. Je leest alles door een geheel andere bril, vooral het nieuws. Zowaar al mijn emails waren veranderd. Hier verschoot ik toch van. Het deed me vaak lachen, maar eigenlijk is het bloedserieus. Ik kan iedereen een bezoekje aanraden.

Reageer