Instant messaging in het inlichtingenwerk gerechtvaardigd
08 april 2006
Meldde ik gisteren al dat ik deelnam aan de chatsessie met Amerikaanse collega’s, vandaag zie ik wel aanleiding om daar nog iets aan toe te voegen.
Over instant messaging op de werkplek wordt nog behoorlijk moeilijk gedaan binnen veel organisaties. Ik denk persoonlijk dat het een vervanger van, of een aanvulling op andere communicatiemiddelen is. We moeten er gewoon mee aan de slag! Ik ben in dat opzicht wel blij dat het management van de Zeeuwse Bibliotheek akkoord is gegaan met particpatie in een pilot-project IM in het inlichtingenwerk, geïnitieerd vanuit het overleg Provinciaal Service Managers Al@din.
Maar ter zake nu. Het onderstaande bericht op Webwereld rechtvaardigt de initiatieven, me dunkt:
90 Procent van de tieners gebruikt MSN Messenger
Zaterdag 8 april 2006, 08:44 – Nederland telt momenteel bijna 5,8 miljoen actieve MSN-gebruikers. Van alle jongeren onder de twintig, gebruikt maar liefst 90 procent MSN.
Per dag vinden er in Nederland zo’n vijftig miljoen chatsessies via MSN plaats. Microsoft zegt hiermee in Nederland een marktaandeel van zo’n 80 procent te hebben.
“Wereldwijd ligt dit percentage voor Microsoft op ongeveer 50 procent”, zegt Hans van der Meer, marketingmanager bij Microsoft Nederland, tegenover Webwereld. “In Nederland is dat dus fors hoger en dagelijks komen er nog zo’n tweeduizend gebruikers bij.”
Uit een door Microsoft uitgevoerd onderzoek blijkt dat 90 procent van alle jongeren onder de twintig jaar MSN, dat overigens in mei wordt omgedoopt tot Windows Live Messenger, gebruikt.
Naarmate personen ouder worden, neemt dit percentage gestaag af. Zo gebruikt de helft van alle personen tussen de 20 en 35 jaar de chatclient van Microsoft en ligt dit percentage bij gebruikers tussen de 35 en 49 jaar op 40 procent.
In deze cijfers heeft Microsoft overigens de mensen die MSN op het werk gebruiken buiten beschouwing gelaten. Uit het onderzoek blijkt dat 10 procent van de bedrijven zijn werknemers bewust toegang geeft tot MSN.
Veel werknemers installeren volgens Van der Meer de chatsoftware zelfstandig of gebruiken de webversie van MSN. “Gebruikers hebben overduidelijk behoefte aan instant messaging op de werkplek”, aldus Van der Meer.
“Veel it-afdelingen zien MSN als gevaarlijk. E-mail werd ooit ook als gevaarlijk beschouwd maar is nu niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Het beeld van instant messaging moet veranderen.
Edwin
Sinds de overschakeling naar XP zit msn messenger standaard op de Fontys computers. Wel handig als je koffie gaat halen, kun je de rest van je collega’s in 1x vragen wat ze willen, scheelt weer een aantal telefoontjes 🙂
Ik denk dat dat bij ons nog wel even zal duren….
Goed inititatief daar!
Ik zie ook geen MSN-adres in het profiel van dit blog???
Henk
😉 (hendrikw@hotmail.com
Daar heb je een goed punt Henk! Ga ik iets aan doen!
zbdigitaal@hotmail.com
Koffie halen wordt wat moeilijk 🙂
Hi all,
Voor diverse soorten dienstverlening ben ik sinds 2002 voor Bibliotheek Rotterdam en voor een GGD al actief met MSN… Niet voor iedereen*, alleen voor besloten groepen.
Citaat uit mijn eigen weblog…
“Uitbreiding met chatboxen en messengers MSN en ICQ vanaf mei 2002 i.v.m. vertrek uit Cluster Charlois.
Instellen spreekuren voor technische vragen via MSN en ICQ.”
ritanila’s blog
* voor iedereen is wat lastig, dan zou ik dit moeten regelen via een formeel project en dat is knap lastig…;-)
Rita Niland
Maar je bent goed bezig daar, zie ik op je blog. Goed werk!!
Edwin