clear

zoeken

search

Trefwoorden en descriptoren vs tags: blijft informatie vindbaar?

19 april 2006


Vandaag een relatief lang en interessant artikel op webwereld, onder de titel ‘de vertagging van internet’.
Letterlijk vertaald is een tag een etiket of een markering maar iedereen die een klein beetje bekend is met ‘web 2.0‘ weet dat tags een belangrijk deel zijn gaan uitmaken van alles waar dat web voor staat. Het webwereldartikel geeft veel voorbeelden en links in dat kader.

Van een informatiespecialist of bibliothecaris mag je verwachten dat deze begrijpt wat het probleem is van het fenomeen tags. Het toekennen van trefwoorden en descriptoren (voorkeurstermen in een thesaurus) was eigenlijk altijd het domein van specialisten. Ik kan me nog goed de colleges ‘thesauri’ herinneren van docent Wim Swart aan de IDM in Den Haag.
Wat kon hij hameren op het belang van goede termen op de juiste plaatsen. En hij had natuurlijk gelijk! Een database is zo goed als je ‘m zelf maakt. Zonder de juiste trefwoorden vind je ‘records’ nooit meer terug. Dit geldt voor een foto of document op internet, in relatie tot zoekmachines, maar ook voor een unieke straatnaam in een adressenbestand van een ongeduldige deurwaarder.

Ze zijn mooi die tags. Maar wie bewaakt de bewakers? Of zoals het in het Latijn mooi gezegd wordt: Quis custodiet ipsos custodes?
Gezien mijn post van 13 april kun je je afvragen of een leek zich daar druk over zal maken maar toch: het lijkt erop dat er enorm veel waardevolle (en waardeloze) informatie verloren gaat. Voorgoed verdwenen in het grote informatiemoeras….

@

6 Reacties

  1. Danniëlle schreef:

    Interessant artikel (zelfs voor niet informatiespecialisten). Link naar post van 13-4 werkt bij mij niet, zal wel weer aan mij liggen?

  2. hij zou het nu weer moeten doen. Er zat een onzichtbare dubbele URL in de verwijzing. Vage Sannie 🙂

    @

  3. Danniëlle schreef:

    Thanks! De post zat natuurlijk nog vers in mijn geheugen (ahum) maar het is wel zo fijn als de link werkt 🙂

  4. Sandra schreef:

    Om de redenering even om te keren — hoe staat het eigenlijk met de kwaliteit en vindbaarheid bij trefwoorden die toegekend werden door specialisten? Ik vind, als bibliotheekgebruiker, gecontroleerde trefwoordenlijsten vaak enorm frustrerend omdat, pakweg, het trefwoord dat ik in mijn hoofd heb vaak helemaal anders geformuleerd wordt, of zelfs niet in de lijst voorkomt. Akkoord, taggen alleen is niet voldoende, maar tags kunnen wel een bijzonder krachtige toevoeging zijn aan gecontroleerde informatiesystemen, omdat je daardoor ook de annotaties en associaties in het hoofd van de gebruiker in je systeem verwerkt. Specialisten zullen altijd nodig blijven — maar dan vooral als bewakers die voor extra structuur en kleine correcties zorgen.

  5. Hoi Sandra,

    Ik ben het met je eens hoor. Ik weet inmiddels goed mijn weg in de SISO maar het beklijft maar bij weinig gebruikers.
    Classificeren is veel lastiger dan het lijkt maar het is bijna per definitie star en ontoegankelijk te noemen.

    Het is niet voor niets dat zoeken op relevantie zo’n opmars heeft kunnen maken, denk ik.

  6. OudIDM-er schreef:

    Wim Swart: Ik kan me nog herinneren dat ik studeerde. Dat is een godsgruwelijke tijd geleden zeg.
    Wim Swart: Kletsen kan niet jongens, anders ga je eruit!
    Wim Swart: Het rode gevaar. Het oranje gevaar.
    Wim Swart: Om maar eens een voorbeeld te noemen, weet ik wat, laat maar.

Reageer