clear

zoeken

search

Zaadbibliotheken een succes in België. Nu Nederland nog!

25 mei 2014

Wat is het toch leuk om dingen te zien groeien. Ruim twee jaar geleden schreef ik hier over de opkomst van zogenaamde zaad- of zadenbibliotheken. Ik vond het toen prachtig om te zien dat sommige bibliotheken zich bereid toonden (stads-) tuinieren een duwtje in de rug te geven door zaadjes uit te lenen. Het mooie van het concept is dat zaden op termijn vrijwel altijd weer nieuwe zaden opleveren. Het retourneren van geleend materiaal zou daarom nooit een probleem mogen zijn.

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van Vlaamse collega’s, waarin ze mij schreven dat mijn blogpost van toen de inspiratiebron was om daadwerkelijk met het concept aan de slag te gaan in België. En met succes. Zoals het team schreef in een oproep op Platform Informatieprofessionals:

In Vlaanderen is het alvast een succesverhaal! Met reeds meer dan 30 deelnemende ZadenBiebs (www.mijntuin.org) zijn we nu op het punt gekomen om de ZadenBieb verder uit te zaaien naar Nederland. Doordat we de ZadenBiebs zoveel mogelijk ontlasten is er geen drempel meer om mee te stappen in dit project. Met deze oproep willen we de Nederlandse bibliotheken warm maken om deel te nemen zodat we ook een landelijk ZadenBiebnetwerk in Nederland kunnen uitbouwen.

En:

De oorsprong van de ZadenBieb ligt in Amerika. Naar aanleiding van een blogbericht hierover, door Edwin Mijnsbergen, zijn we beginnen brainstormen. Samen met Tim Lerno, bibliothecaris te Londerzeel, hebben we dan de ZadenBieb ook in België opgestart.  Met de ZadenBieb bieden we aan de communityleden van MijnTuin.org een manier om gratis zaden te ontlenen bij hun plaatselijke en deelnemende bibliotheek. Wanneer de planten of het gewas dan in bloei staan breng je gewoon wat zaad terug, zo simpel is dat.

De tijd is hier toch ook wel rijp voor in Nederland? Als ik alleen nog maar denk aan al die mooie en kleinschalige initiatieven her en der, dan is dit toch een geweldige kans voor bibliotheken? Lees bijvoorbeeld eens over de moestuinavonturen van vriend Peter de Kock in Oosterhout: daar zou een bibliotheek toch ook een belangrijke rol in kunnen vervullen, bijvoorbeeld door kennisdeling, ontmoetingen en zaden te faciliteren?

In de oproep vanuit Vlaanderen vind je de contactgegevens van Tim Lerno en Lieven Gekiere. Zij helpen jou en je bibliotheek graag verder op weg. Ik zeg: doen! Dit is prachtige dienstverlening, die helemaal niet veel hoeft te kosten en die -letterlijk- vruchten afwerpt op het gebied van aansluiting bij de gemeenschap. Daar kun je je vingers niet aan branden, lijkt me.

Zie ook de pagina van de zadenbiebs op Pinterest en die van Bibliotheek Londerzeel op MijnTuin.org.

@

3 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    We hopen zo veel als mogelijk bibliotheken te overtuigen.. Het zou mooi zijn beetje bij beetje een landelijk initiatief te zien openbloeien..

  2. Peter de Kock schreef:

    Eerder deze week schreef ik dat de buurtmoestuin het potentieel heeft een complete wijk te veranderen. En als ik dan nu lees over de raakvlakken met bijvoorbeeld de bibliotheekwereld denk ik dat het al aan het gebeuren is. Zet maar alvast in de agenda dat we over een jaar op het terras van jou stamhut de successen aan het vieren zijn.

  3. @anoniem: Hoop dat deze bijdrage misschien een beetje kan helpen. Er komen leuke reacties op, op Twitter in ieder geval!

    @Peter: het mooiste van mooie dingen is dat er in potentie zoveel dwarsverbanden zijn. Als bibliotheken (en andere organisaties) ook een beetje durven los te laten is er van alles mogelijk! Prosit 🙂

Reageer