clear

zoeken

search

Een enge clown als internethit

17 september 2013

The old fortune teller lies dead on the floor
Nobody needs fortunes told anymore
The trainer of insects is crouched on his knees
And frantically looking for runaway fleas

Ik had er nog niet zo vaak bij stil gestaan, dat veel mensen clowns een beetje eng vinden. Alleen al door de clown It, of Pennywise, uit het boek en de film van Stephen King, had ik inmiddels beter moeten weten, maar om een of andere reden bleef ik er altijd vanuit gaan dat échte angst voor clowns behoorlijk zeldzaam is. Het bleek een misvatting, zo leerde ik vorige maand, toen ik het artikel The History and Psychology of Clowns Being Scary las. De geschiedenis van de clown gaat terug tot de tijd van de farao’s en heeft altijd een duistere kant gekend. Charles Dickens populariseerde die ‘pijn achter de lach’ en ergens onderweg is er zelfs zoiets als coulrofobie ontstaan: de ziekelijke angst voor clowns.

Zou dat verklaren waarom de bevolking van Northampton helemaal opgaat in een man die zich sinds vorige week verkleedt als enge clown en die sindsdien verstoppertje speelt in de stad? Op vrijdag de 13e begon hij een pagina op Facebook die nu al 55.000 fans telt. Men twittert er uiteraard ook lustig op los. Dat is toch wat je noemt een curieuze meme, want niet grappig of spectaculair en spannend evenmin. Of zou die coulrofobie ook een rol spelen in dezen, en is er ook een scheutje angst dat viraal gaat? Blijkbaar weet ik nog steeds niet beter. Ik moest maar eens wat meer horrorfilms kijken.

So lets all drink to the death of a clown
Wont someone help me to break up this crown

Gerelateerd:
Klassiekers deel 33: De Clown
All your base are belong to us en andere hilarische Internetfenomenen
Lekker geheimzinnig: de occulte bibliotheek

@

2 Reacties

  1. Peter de Kock schreef:

    Ik heb er nog eentje voor je Edwin: Insane Clown Posse. Hebben ook erg hun best gedaan een bijdrage te leveren aan dat imago van de clown.
    //www.youtube.com/watch?v=uKbdoRnmEbs

  2. @Peter: Ja! Daar had ik nog niet aan gedacht. Mooie.

Reageer