clear

zoeken

search

M.I. Webwerk 2013: het wachten en kantelen van een ZZP’er

25 juli 2013

Hoe gaat het eigenlijk met je bedrijfje, Mijnsbergen? Heb je nog een beetje klusjes?

Afk zit ik bijna dagelijks te beppen over alles wat ik doe en laat, als enige medewerker en eigenaar van M.I. Webwerk, maar op Mijns Inziens heb ik sinds november vorig jaar geen postings meer gewijd aan dat onderwerp. Dat is geen toeval. Laat ik het er maar op houden dat het eerste halfjaar van 2013 redelijk rommelig was, op zakelijk gebied. Dingen liepen allemaal net een beetje anders dan ik had gehoopt en ik keek de boel wellicht net iets langer aan dan wenselijk was. Maar er kwam nog net genoeg geld binnen om niet in de paniekmodus te schieten, al moet ik toegeven dat ik net voor de vakantie serieus de afweging maakte om in te gaan grijpen. Ik sloot niet uit dat ik weer zou gaan solliciteren op een vaste baan.

Dat de omzet daalde betekent niet dat ik stil heb gezeten. Ik deed wat kleinere opdrachten voor Rensa, Nedap en Vakmedianet en een paar Middelburgse bedrijven. Ik schreef een flink aantal artikelen voor vakbladen, voor een boek en voor het Handboek Informatiewetenschap. We experimenteerden (waarschijnlijk tevergeefs) met een opzet voor Vrijeinformatieprofessionals.nl en last but not least: ik heb als een malle zitten praten met allerlei mensen over de uitbreidings- en opschalingsmogelijkheden van Middelburg Dronk, naar een breder en groter platform. Inmiddels is er sprake van een team mensen dat daar serieus mee bezig is. We zijn in gesprek met een paar grote organisaties, een bank en mensen uit de regio die ons mogelijk kunnen ondersteunen en faciliteren. Dat is spannnende materie, kan ik melden. Zodra dat serieus gestalte krijgt zal ik er uitgebreid op terugkomen.

Dat ik de boel wellicht iets te lang aankeek had ook te maken met het feit dat er keer op keer sprake was van voorstellen en ontwikkelingen die potentie hadden, maar die uiteindelijk niet concreet werden. Een van de grappigste vond ik de vraag of ik er wellicht voor voelde om 6 bibliothecaressen bij te scholen op allerlei gebieden. Dat moest dan wel op locatie, in Zuid-Amerika. Dat ik van die vraag enorm ging grijnzen zal niemand verbazen. “Nou vooruit dan, als het dan écht moet ga ik dat Zeeland wel een keer uit.” Maar je voelt het al: nooit meer iets van gehoord. Die was waarschijnlijk toch iets te mooi, al zette het me wel aan het denken over al het bibliotheekwerk dat nog gedaan kan worden in het buitenland. Ik dacht terug aan die bibliotheek in Costa Rica. Ook nooit meer iets van gehoord trouwens.

Maar gelukkig kwamen er ook zaken op mijn pad die wel concreet werden. Die kwamen precies op tijd. De mooiste daarvan is een project waarmee we in september van start gaan. Met ‘we’ doel ik op mezelf en drie mensen met wie ik al meer projecten deed en doe: Thomas, Wim en Anne. De een is van de techniek en de websites, de ander van de strategie en merkpositionering en de derde van het ontwerp en de vormgeving. Binnen die ‘samenscholing’ verzorg ik de teksten en nieuwe media. Wij vinden dat zelf een uitstekende combinatie en broeien achter de schermen ook nog op een concreter samenwerkingsverband, waarbij het uitgangspunt is dat we allemaal in vrijheid opereren, maar samenkomen als daar aanleiding voor is. Het project dat in september begint is zo’n aanleiding. Kort gezegd komt het erop neer dat er in Middelburg een grote vershal zal komen (in de Geerepassage), waarvoor ‘De Samenscholing’ de site, de communicatie en de merkstrategie en -positionering mag verzorgen. Dat is een geweldige opdracht, waar ik zeer binnenkort nog regelmatig en uitgebreid op terug zal komen. Voor mij persoonlijk betekent het dat ik in ieder geval een jaar lang werk mag doen voor Bouwbedrijf De Delta en de andere initiatiefnemers, Paul Wijffels en  Erik Malcorps. Het is een project dat raakt aan alles wat mij energie geeft en aan de interactie die Middelburg Dronk ook zo leuk maakt. Ik heb er zin in, kortom.

Tijdens onze vakantie op Corsica kwam onverwacht ook de opdracht van SIOB in beeld. Daar schreef ik vorige week al over. Dat vind ik ook een mooie klus, zowel vanwege de inhoud als vanwege de randvoorwaarden ervan. SIOB heeft me de vrijheid te geven te werken zoals ik dat graag doe in dit soort trajecten: vrijwel geheel digitaal. Dat waardeer ik enorm.

Ook mijn oude werkgever de Zeeuwse Bibliotheek kwam weer op mijn pad. Er is daar veel aan het veranderen. Ik ben met twee oud-collega’s in overleg over een mogelijke opdracht rondom workshops. Dat is eigenlijk geen werk dat ik ambieer, maar die oud-collega’s kennen deze pappenheimer door en door en komen me wellicht tegemoet in mijn wensen. Daar komt bij: de workshops hebben betrekking op Wikipedia, MediaWiki en Middelburg Dronk. Ik druk me zachtjes uit als ik zeg dat dat stokpaardjes van me zijn. Ik vind het uiteraard ook leuk dat de ZB me nog niet is vergeten. Ik vind het zelf eigenlijk de gewoonste zaak ter wereld, dat ik warme banden heb met alle vier de basisbibliotheken van Zeeland. Het is tenslotte maar een kleine provincie. Dat ik ook nog actief ben voor twee andere (Vlissingen en Oosterschelde) is eigenlijk alleen maar een voordeel.

Tot slot is er ook nog sprake van verkennende gesprekken rondom een mogelijke opdracht voor een grote overheidsorganisatie. Die kwam net voor de vakantie in beeld, via LinkedIn (ik had mijn profielpagina daar juist de dag daarvoor wat overzichtelijker gemaakt). Of die opdracht ook concreet wordt weet ik pas over een paar weken, maar de strekking van mijn verhaal moge duidelijk zijn: ik kan niet beweren dat het allemaal rozengeur en manenschijn is, dat bestaan van een ZZP’er, maar ik heb eens te meer ondervonden dat je moet blijven geloven in mogelijkheden en vast moet houden aan de dingen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Dat kan er best toe leiden dat je op zeker moment financieel in het nauw komt, maar dan kan je altijd nog proberen ergens tijdelijk aan de slag te gaan, desnoods met werk dat je al jaren niet meer hebt gedaan. Maar met een beetje mazzel en geduld is dat niet eens nodig. Ik ben die dans in ieder geval nog net ontsprongen.

Daar ben ik blij om.

@

2 Reacties

  1. JoG schreef:

    Fijn Edwin ! Gefeliciteerd met de nieuwe klussen.

  2. Dank je wel Joost 🙂

Reageer