clear

zoeken

search

Willekeurig winkelen bij Amazon, een experiment

04 april 2013

In de categorie wonderlijke experimenten: Darius Kazemi schreef een programma, dat hij in combinatie met een ‘gift card’ losliet op de webwinkel van Amazon.com. Het programma koopt maandelijks willekeurige producten tot een maximum bedrag van 50 dollar, op basis van een algoritme en de aanbevelingen van Amazon. De resultaten zijn niet spectaculair, maar dat maakt het experiment er niet minder interessant door. Vroeg je je voorheen af hoe goed of hoe slecht aanbevelingen van robots zijn, nu zit je te loeren welke aanbevelingen robots doen aan andere robots.

Voor mijn gevoel past dit wel bij de doorgeslagen consumptiecultuur van de Westerse wereld. We kopen meer dan we kunnen verbruiken. Wat dat betreft zouden we net zo goed willekeurig kunnen consumeren.

“Maar het is toch crisis? Veel mensen kunnen er toch helemaal niet meer op los consumeren?” Dat is waar, maar heel veel andere mensen kunnen dat nog wel, maar doen het gewoon niet meer. Die sparen, uit angst, en niet te zuinig ook. De gevolgen zijn desastreus. In Middelburg heeft 60 % van de middenstanders het moeilijk. Oude slogans als ‘Wees Zeeuws, koop Zeeuws‘ duiken weer op. Het dondert niet wat, als je maar koopt. Turn loose the bots, I presume.

Gerelateerd:
Liever een leestip van een computer dan van een mens?
Modern koopgedrag: De Drvkkery vs Bol.com
De infantiele consument
Leven met minder dan 100 bezittingen

@

Reageer