clear

zoeken

search

Bibliotheken: een geliefde locatie in videogames

05 december 2012

Toen ik een jaar geleden schreef dat ik de vele boeken die een belangrijke rol spelen in de videogame Skyrim had gedownload en op de iPhone had gezet, verwachtte ik niet dat ik het spel ooit zelf zou gaan spelen. Na een korte verkenning verwijderde ik de collectie dus weer uit mijn digitale boekenkast. Titels als 16 Accords of MadnessA Kiss, Sweet Mother en Wabbajack boeien je als niet-speler nu eenmaal niet zo.

Nu ik alsnog ben gezwicht verbaas ik me niet alleen over de omvang van het spel zelf, of over die van de wiki’s die gevuld zijn met spelgerelateerde informatie (17.512 pagina’s!); de boeken en boekenkasten doen mijn mond ook keer op keer openvallen. Wat een werk moet daar in gezeten hebben! Dat ik de collectie nu alsnog heb gedownload, vanwege de inhoud, lijkt me een logisch verhaal.

Al dat ‘in game leesvoer’ deed me afvragen in welke games boeken en bibliotheken zoal een rol spelen. Googlen op trefwoordcombinaties als ‘libraries in games’ leidde me echter vooral naar websites van bibliotheken die iets over collecties en activiteiten rondom gaming hebben geschreven. Daarom combineerde ik de term ‘library’ met ‘walkthrough’. Dat bleek een voltreffer: bibliotheken zijn razend populair als level of locatie in videogames!

Een kleine greep gamebibliotheken, uit een hele grote verzameling:

Dat de bibliotheek vaak als griezelplek wordt opgevoerd in games is vrij voorspelbaar maar dan nog vind ik het verrassend hoe vaak dat gebeurt. Cool, huh?
@

4 Reacties

  1. Raymond Snijders schreef:

    Het blijft leuk om in spellen bibliotheken tegen te komen ja. In Fallout 3 zitten veel boeken, ook al is het maar een fractie van wat je in Skyrim aantreft. In Final Fantasy V moest je nog stevig vechten tegen de boeken in de bibliotheek wat maar weer bewijst wat voor helden bibliothecarissen dus zijn 🙂

  2. Ingmar Koch schreef:

    Ha kijk, er is ook minstens ÊÊn spel dat zich in een archief afspeelt: Legend of Grimrock. Binnenkort eens wat langer zoeken.

  3. Stefan Wijnberg schreef:

    Kijk, een topic naar mijn hart! Van Fallout kan ik me de frustratie nog herinneren om tussen al die verbrande boeken dat ene boek te vinden waar je wat aan had. En het bibliotheeklevel in Condemned is gewoon gruweljk classic scary stuff (net als de rest van die game overigens).

    Mooi lijstje, zou nog mooier zijn als bovengenoemde lijst games ook in de bibliotheek te verkrijgen waren 😉 .

  4. Haha, grappig dat het herkenbaar is, ook qua 'classic stuff'. Je zou er bijna een wiki voor oprichten 🙂

Reageer