clear

zoeken

search

Zoeken in het verleden: de oude zoekresultaten van Google

10 november 2012

Gisteren vertelde iemand me bij het eerste biertje van de dag dat hij het maar niks vindt, dat Google ervoor heeft gekozen om zoekresultaten steeds persoonlijker te maken. Wat volgde was een discussie over de werking van zoekmachines en over de vraag waarom Google dat doet, dat personaliseren.

Toen ik vanochtend How to Commit Internet Suicide and Disappear from the Web Forever las dacht ik terug aan het gesprek. Ik liep die bijdrage even na om te checken of ik alle genoemde tools wel ken en/of me herinner en besloot Pipl, een personenzoekmachine die ik maar zelden gebruik, weer eens te testen met een ‘egosearch’. Ik stond versteld van het grote aantal oudere links in de zoekresultaten.

Als ik op de standaardmanier zoek in Google zie ik links die ouder zijn dan een jaar of twee nog maar zelden. Ik weet dat Google daar bewust voor heeft gekozen en ik vind ook dat die keuze begrijpelijk is, maar een enkele keer wil ik toch even terug in de tijd. Het Internetarchief biedt voor persoonsnamen echter geen uitkomst; daar vind je alleen oude websites mee terug.

Dat Google oude zoekresultaten niet meer toont betekent echter niet dat ze ook allemaal verdwenen zijn uit de index. In het zoekmenu aan de linkerkant van de startpagina kun je zoekacties gelukkig nog steeds beperken op een bepaalde periode, bijvoorbeeld van 1 januari 2005 tot 31 december 2009. Het is een optie waar ik te weinig aan denk. Bij dezen fris ik mijn eigen geheugen dus weer even op. Google doet het namelijk alleen voor je als je er specifiek om vraagt.

Gerelateerd:
Zoeken missen
Als je Google in verwarring brengt
Geavanceerd zoeken met Google steeds lastiger

@

Foto

Reageer