clear

zoeken

search

Hoe WikiHow MediaWiki benut

21 augustus 2012

In het najaar van 2010 kreeg het idee voor Middelburg Dronk gestalte. Aanvankelijk wilde ik een blogplatform (WordPress, Blogger) inzetten als platform, maar het werd al snel duidelijk dat die software te veel beperkingen had om grotere hoeveelheden informatie overzichtelijk te presenteren. Daarom viel mijn oog op MediaWiki, de software die ook gebruikt wordt voor de moeder aller wiki’s: Wikipedia. Ik keek nog wel  naar alternatieven op de site WikiMatrix maar ik nam eigenlijk niet de moeite alle voor- en nadelen op een rij te zetten. Ik koos voor MediaWiki omdat één van de grootste sites ter wereld daar ook voor kiest én omdat de software gratis is.

Inmiddels weten we dat MediaWiki ook veel nadelen heeft. De software heeft bijvoorbeeld veel beperkingen als het gaat om het naar je hand zetten van de lay-out en er verschijnen regelmatig foutmeldingen in beeld na het bewerken van pagina’s. Daarnaast is MediaWiki niet geschikt voor meervoudige zoekvragen. Als ik bijvoorbeeld wil weten welke mannen allemaal een café hadden in Middelburg, in een bepaald jaar, dan moet ik zoeken op de categorie ‘periode’ en vervolgens handmatig bekijken welke zoekresultaten aan de criteria voldoen. Dan kun je nog beter de custom zoekfunctie van Google gebruiken.

Als je kijkt naar andere websites die MediaWiki gebruiken zie je dat bijna iedereen worstelt met de beperkingen. Toch zijn er ook uitzonderingen, zoals WikiHow. Die site bestaat al bijna zeven jaar, maar ik had me nooit gerealiseerd dat hij draait op een zwaar gemodificeerde versie van MediaWiki, omdat werkelijk alles er daar anders uitziet. Nieuwe gebruikers worden met een vriendelijke interface door het proces van artikelbewerkingen geloodst, je kunt inloggen met Facebook, categorieën zijn veel overzichtelijker, enzovoort. Kijk zelf maar eens. Het verschil met Wikipedia is, dankzij al die extensies, enorm. Dat niet veel meer websites deze opzet hanteren verraadt al iets over de complexiteit van het geheel; het is waarschijnlijk niet eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen. En natuurlijk zegt een mooi uiterlijk ook helemaal niets over de performance aan de achterzijde van de website.

Desondanks: mooi om te zien dat er meer mogelijk is dan het uiterlijk van Wikipedia ons soms doet geloven.

Gerelateerd:
De bronnen die we gebruiken voor Middelburg Dronk

@

Reageer