clear

zoeken

search

Exit papieren Encyclopedia Britannica: het einde van een tijdperk

14 maart 2012

We zagen het natuurlijk al jaren aankomen maar toch is het een mijlpaal: de papieren versie van Encyclopedia Britannica houdt op te bestaan. Trouw schrijft:

De Amerikaanse uitgever van de Encyclopaedia Britannica zal zijn vermaarde naslagwerk niet langer in boekvorm uitbrengen. Dat heeft het bedrijf uit Chicago gisteren bekendgemaakt. Het is voor het eerst in 244 jaar dat de encyclopedie niet meer op papier verschijnt. Er zullen nog wel digitale edities worden uitgebracht. Volgens de uitgever zat het einde van de gedrukte versie er al even aan te komen.

Mijn respect voor naslagwerken is altijd groot geweest, zeker voor naslagwerken van dit kaliber. Dat betekent echter niet dat je me nooit zult kunnen betrappen op voorspelbare grapjes over dit onderwerp. Vandaag zal ik dat niet doen. In plaats daarvan dit reclamespotje van begin jaren ’90. Verbaas je over dat ventje en de glibberige muziek. Verbaas je over het feit dat dit spotje nog maar 20 jaar oud is.

Gerelateerd:
2005: Wikipedia deel 28: een ander geluid
2006: Zal Wikipedia traditionele encyclopedieën doen verdwijnen?
2007: Het slapen van het verstand brengt monsters voort…
2008: Ook de Brockhaus Encyclopedie is stiekem verliefd op Wikipedia

@

2 Reacties

  1. Peter de Kock schreef:

    Wij hadden thuis vroeger ook een papieren encyclopedie in de kast: de Winkler Prins. Heerlijk vond ik het erin te bladeren, een beetje zoals ik nu over het web surf. Met mijn broers en zussen hadden we regelmatig discussie over wie de encyclopedie later als erfstuk zou krijgen. Aan die discussies heeft het Internet een vreedzaam einde gemaakt. Mooi was het wel, in de encyclopedie bladeren. Pure quality time.   

  2. @f0a49a69748032b8e865ab8fb24a654d mooi verhaal! Wij hadden er helaas geen, maar als ik er ergens eentje zag kon ik er uren in neuzen. Thuis deed ik het meestal met alle Readers Digest-titels van opoe. Ook altijd leerzaam trouwens 🙂 De kiem van de webinteresses wellicht ja 🙂

Reageer