clear

zoeken

search

Haulvideo’s: een fenomeen

25 januari 2012

Dat het voor veel jongeren doodnormaal is om op internet bijdragen te plaatsen over spulletjes die ze gekocht hebben (of graag zouden willen kopen) was me bekend, maar van het fenomeen (Shopping) Haul had ik echt nog nooit gehoord. Fashion United legde het een jaar geleden uit:

Filmpjes waarin consumenten hun nieuwste aankopen showen, werden het afgelopen jaar een veelbesproken fenomeen. ‘Haul’ – de term voor deze filmpjes – levert vandaag de dag 209.000 zoekresultaten op op YouTube. Dat grote ketens als Forever21 inhaken op het succes door bijvoorbeeld wedstrijden te organiseren voor vaste volgers van populaire video bloggers, is dan ook niet zo vreemd. De meest populaire ‘haulers’ zijn de Amerikaanse zussen Elle en Blair Fowler van 22 en 17 jaar oud. Hun video’s over mode en make-up zijn inmiddels meer dan 160 miljoen bekeken.

Nu schijnt ‘haul’ zowel ‘trekken’, ‘halen’ of ‘slepen’ te betekenen, maar ook ‘winst’ of ‘verdienste’. Hoe het ook zij: er zijn ook duizenden boekenhauls…. die goed bekeken worden. Ik krijg zelf flinke wegtrekkers van deze videoblogs (ik vind overdreven Amerikaanse meisjes een beetje eng) maar wie weet, misschien kan onze nationale bibliothecaresse hier iets mee. Fenomenen worden nu eenmaal gekopieerd, zeker door kids.

@

4 Reacties

  1. Jeroen van Beijnen schreef:

    Wow een mooi concept voor bibliotheken om hun nieuwste aanwinsten rondom b.v. jong adults onder de aandacht te brengen onder een jonger publiek.

  2. Edo Postma schreef:

    Volgens mij was DOK hier ooit mee bezig. Een soort achterwerk in de kast idee. Als iemand een boek terugbracht kon hij of zij voor het inleveren er iets over zeggen voor een camera. Koppel het aan de zoekresultaten van je catalogus en zelfs de visueel ingestelde mensch komt weer aan zijn trekken.

  3. Christian schreef:

    Volgens mij werken dit soort dingen doorgaans het beste, zolang wij ons er maar niet mee bemoeien… 😉

  4. Qua mogelijkheden en bereik is het razend interessant, maar je slaat de plank al snel mis als je mee wilt liften inderdaad. Dan moet je misschien eerst een paar van die overdreven types aannemen ^^

Reageer