clear

zoeken

search

Bewondering voor de kunst van het tekenen…en van het photoshoppen

28 november 2011

Ooit, in de onderbouw van de middelbare school, kregen we een paar jaar tekenles. Ik ervoer die lessen niet als vervelend maar veel plezier beleefde ik er ook niet aan. Mijn tekentalent is namelijk nog kleiner dan mijn zangtalent. Als je weet dat de enige respons op mijn incidentele inhaken op favoriete nummers “als je voor mij zingt…” is, dan weet je ook hoe mijn tekeningen eruit zien.

Omdat ik er zelf helemaal niets van bak heb ik uiteraard veel bewondering voor mensen die een leeg vel papier in mum van tijd transformeren tot kunstwerk. Desondanks vergeet ik vaak hoeveel werk er in een tekening of schilderij kan gaan zitten. Dat je op het web, van Deviant Art tot Picasa, miljoenen schitterende afbeeldingen kunt vinden betekent echter niet dat ‘artwork’ iets vanzelfsprekends is, integendeel.

Kijk maar eens even naar de post-apocalyptische knaap op bovenstaande afbeelding. Die is gemaakt door ene Dei Gaztelumendi. Het werkje ziet er prima uit, en is rijk aan details maar, verwend als ik ben, raakte ik niet zodanig onder de indruk dat ik de afbeelding wilde hergebruiken…totdat ik in een time-lapse video zag hoe deze tekening tot stand is gekomen, in een combinatie van tekenen en Photoshop.

De video herinnert mij er niet alleen aan hoe slecht ik ben in tekenen; ik weet nu ook weer waarom ik nooit het geduld heb op kunnen brengen om Photoshop écht onder de knie te krijgen. Maar mijn respect voor mensen die in dat opzicht wel zijn begiftigd met talent is nu weer van het niveau dat een kunstenaar verdient: enorm groot.

@

Reageer