clear

zoeken

search

Oproep: bij welke instelling mag een schitterend boek gescand worden voor Gutenberg.org?

24 oktober 2011

Marc D’Hooge van freeliterature.org vroeg mij zaterdag via Twitter of ik een instelling ken waar hij gratis een boek in 6 delen zou mogen scannen, zodat het kan worden ontsloten via Gutenberg.org. Omdat het om pagina’s gaat die nog iets groter zijn dan het A3-formaat moest ik hem het antwoord schuldig blijven, maar ik plaats de vraag uiteraard graag door op Mijns Inziens. Bij dezen:

Het gaat om “Le panorama de la guerre” – een boek in oorspronkelijk 6 delen (ca. 550 pagina’s elk, iets groter dan een A3 formaat) en een bijkomende deel 7 (La victoire). Scans van het laatste deel zijn te vinden op Gallica (BnF). Het werk werd gedurende de Eerste Wereldoorlog in magazine-formaat uitgegeven, tekstbijdragen door heel wat gerenommeerde Franse auteurs (zoals Maurice Barrès van de Académie) en is prachtig geïllustreerd (platen in kleur, landkaarten, foto’s). Kortom:  een uniek document dat we door digitalizering via Project Gutenberg een breed publiek vrij beschikbaar willen maken.

We werken allen als vrijwilligers aan dit project – daarom is er geen budget voorhanden om het scannen door een betalende service te laten uitvoeren. We zijn dus op zoek naar een andere mogelijkheid, b.v. het werk zelf te gaan scannen bij een organizatie die gepaste apparatuur ter beschikking kan stellen. We zijn gebaseerd in de omgeving van Antwerpen … dus Zuid-Nederland is een mogelijkheid. Contact: Marc D’Hooghe: marcdh@freeliterature.org.

Als je tips hebt, of zelfs een concreet voorstel, houd Marc zich van harte aanbevolen. Je mag natuurlijk ook hier reageren. Alvast hartelijk dank voor het meedenken!

@

11 Reacties

  1. Jeroen van Beijnen schreef:

    Hallo Edwin,

    In Brabant is een paar weken geleden een voorstel ingediend rondom het digitaliseren van boeken. Het idee hiervan is om een Boekenscanner aan te schaffen en hier dit soort publicaties in te scannen en te ontsluiten. Dit voorstel is een onderdeel van het project innovatie impuls waarbij bibliotheken een innovatief project gedeeltelijk gesubsidieerd konden krijgen (meer informatie is ook te vinden op de BNBibliotheek site: //www.bnbibliotheek.nl/nieuws/2011/09/27/besluit-dobb-innovatie-impuls )
    Het voorstel is niet in aanmerking gekomen voor een subsidie, maar hiervoor is wel geadviseerd om dit  onder te brengen in het werkplan 2012.  Dit zou betekenen dat dit project in 2012 uitgevoerd zou kunnen/moeten worden.
    Ik schat in dat dit op korte termijn nog nog niet mogelijk zal zijn om als individu bij de bibliotheek boeken te komen scannen, maar in de toekomst lijkt mij dit geen ondenkbaar scenario. Als je wilt, kan ik je wel even in contact brengen met de projectleider die dit project heeft ingediend.

  2.  Jeroen van Beijnen     Dank je wel Jeroen! Ik zal dat ook doorgeven aan Marc. Voor de rest heb ik zelf nog geen concrete dingen voorbij zien komen, maar wellicht heeft Marc al mails ontvangen, dat zou kunnen.

  3. J. Geraets schreef:

    Als het nog even mag duren dan kan samen met bijvoorbeeld een hackerspace of fablab een mooie DIY Book Scanner worden gebouwd, zie > diybookscanner.org/. Verder kom ik net het volgende tegen. Heemkundevereniging Helden wil een boekenscanner kopen, zie de nieuwsbrief > //www.moennik.nl/pdf/Niewsbrief%20oktober%202011.pdf (van "… een bedrijf in Wuppertal…").

  4. J. Geraets Binnenkort hebben we een presentatie van Fablab in Goes. Ik zal dat aspect ook nog eens aankaarten. Ga me er allemaal hard voor maken, vind ik hartstikke mooi!

  5. J. Geraets schreef:

    Hartstikke mooi Edwin. Heel veel succes !

    Zie ook > //www.edwinmijnsbergen.nl/search/label/boekenscanners 😉

    Verder kom ik net het volgende tegen:

    “… In de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kunt u zelf zwart-wit scans maken uit boeken, kranten en tijdschriften met een boekenscanner. Als u die scans op een eigen geheugenstaaf plaatst, hoeft u hiervoor niets te betalen: deze service is dan GRATIS….”

    bron: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience > Tarieven

    Deze bibliotheek ligt in de Korte Nieuwstraat te Antwerpen.

  6. J. Geraets schreef:

    Hmmm, mijn reactie die ik schreef lijkt verdwenen. Jij reageert er wel op "… label…". Vreemd, dat label is boekenscanners. Boeken scannen geeft meer resultaten zie ik nu.

    Daarnaast heb ik als ik het me goed herinner het volgende citaat gedeeld: "… In de leeszaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience kunt u zelf
    zwart-wit scans maken uit boeken, kranten en tijdschriften met een
    boekenscanner. Als u die scans op een eigen geheugenstaaf plaatst, hoeft
    u hiervoor niets te betalen: deze service is dan GRATIS. Zorg wel voor
    een geheugenstaaf met voldoende geheugencapaciteit…." bron: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

    En de link naar de nieuwsbrief van heemkundevereniging Helden die een boekenscanner zouden willen kopen bij een bedrijf in Wuppertal (volgens hun nieuwsbrief (.pdf)).

  7. Dank Joost,

    Ik was je reactie ook kwijt. Ik krijg ze ook altijd binnen in Gmail en soms komt het voor dat iemand mobiel reageert en dat Disqus het dan niet weergeeft, maar blogger in de mobiele versie wel. Dat is hier niet het geval. Je staat ook niet op een spamlist ofzo. Ik ga no een keer kijken hoe het zit. Hoe dan ook bedankt voor je reactie!

  8. Haha, je stond dus wel op de spamlist. Vraag me niet waarom. Misschien dat woordje tarieven ofzo?

  9. J. Geraets schreef:

    Ah, ik ben nu al deze links langs gegaan en zie dat ze niet allemaal getagd zijn met 'boeken scannen'. Boeiend zo'n onderzoekje 'vindbaarheid van informatie'…

    – Bekentenissen van een boekenpiraat;
    – Library Pirate: illegale collectievorming 'gecrowdsourced'.

    Bijzonder dat beide over piraten gaan. Dat vind ik leuk !

  10. Tsja, over die labels ben ik pas veel later gaan nadenken, toen Google er opeens een grens aan stelde. Niet zo handig. Daarom gebruik ik zelf liever de custom search van Google, als ik in de archieven duik. Levert vaak toch meer vangst op 🙂

Reageer