clear

zoeken

search

Een experiment met aanwinstentweets

16 oktober 2011

Ongeveer anderhalf jaar geleden maakte ik een Twitteraccount aan die (boeken-) aanwinsten van sites als Gutenberg.org en Archive.org én die van torrentsites automatisch twittert, met behulp van RSS. Naar de account kijk ik nog maar zelden om (ik weet niet eens meer hoe ik in moet loggen op de account) maar dat heeft eigenlijk maar één reden: de aanwinstenstroom wordt vervuild door de Amerikaanse overheidsdocumenten die dagelijks aan Archive.org worden toegevoegd. Die documenten zijn voor sommige mensen wellicht interessant maar ik kan er zelf helemaal niets mee.

En een tweet over ruim 11.000 boeken voor iPad en iPhone? Interessant, maar ik ben een beetje klaar met al die Gigabytes aan informatie en multimedia die ik toch nooit tot me zal nemen..

Ik zou dit experiment eigenlijk nog eens over willen doen, maar dan met op maat geselecteerde bronnen waar ik wél op zit te wachten. Die aanwinsten uit een bibliotheekcatalogus die ik wél wil lezen. De nieuwe afbeeldingen die zijn toegevoegd aan een voor mij relevante beeldbank of krantenbank. Maar weet je? RSS bestaat nu bijna 13 jaar maar er wordt nog steeds geen prioriteit aangegeven. Dat gebeurt vast onder het mom ‘het grote publiek vraagt er toch niet naar’, maar men vergeet dat RSS niet alleen gebruikt wordt voor het lezen van nieuws in Google Reader; je  kunt er ook prachtige attenderingsdiensten mee inrichten.

RSS zou je kunnen omschrijven als de smeerolie van het web, van de gepersonaliseerde dienstverlening. Hoewel ik van motorvoertuigentechniek geen verstand heb meen ik me te herinneren dat een motor zonder olie op den duur vastloopt. Ik blijf erbij dat dit voorrang zou moeten krijgen.

@

Reageer