clear

zoeken

search

Mobiel werken

09 augustus 2011

In juni 2006 schreef ik in De Toekomst is mobiel, ook in bibliotheken:

De mogelijkheden van een telefoon doen je nadenken over de toekomst. En de toekomst is mobiel. Het gebruik van diensten via PDA’s, GSM’s en andere mobiele/draadloze apparaten is nu nog geen gemeengoed, maar dat zal niet lang meer duren.

Nu ik op Mashable een enorme infografiek over mobiel werken zit te bekijken realiseer ik me dat ik er toen naast zat, met m’n ‘dat zal niet lang meer duren’. Je zou natuurlijk kunnen stellen dat 5 jaar niets is, maar eerlijk gezegd dacht ik toen dat ‘niet lang meer’ veel korter zou duren. Hooguit twee jaar.

Natuurlijk is er wel veel gebeurd in de tussentijd. In 2007 werd bijvoorbeeld de iPhone gelanceerd. Je mag best zeggen dat daarmee een tijdperk werd ingeluid van mooiere en betere toestellen, maar het grote kantelpunt verwacht men desondanks pas over vier jaar. Voor Nederland gelden wellicht andere cijfers. Ik schat dat in m’n directe omgeving ongeveer de helft van de mensen een smartphone heeft. Het aantal mensen dat het toestel ook gebruikt voor het werk ligt waarschijnlijk een stuk lager.

Voor mij persoonlijk geldt dat de iPhone bijna net zo belangrijk is geworden als m’n laptop. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet Twitter maar e-mail dat daarbij het grootste deel van mijn aandacht opslokt. Wel is het zo dat communicatie in algemene zin mijn belangrijkste activiteit is (telefonie en SMS uitgezonderd), op de voet gevolgd door apps als Feedly, Notities, Tumblr en Instagram. Daarmee is mijn telefoon nog niet uitgegroeid tot de ‘hub’ van mijn werk, maar een belangrijk knooppunt en hulpmiddel is het zeker.

De iPad gebruiken we vooral recreatief. De laptop blijft meestal thuis. Al moet ik toegeven dat ik vandaag wel een nieuwe rugzak heb aangeschaft, waar de laptop in past. Het is soms toch wel handig, om je grote computer bij je te hebben, als je hebt afgesproken in een etablissement met WiFi.

In de infografiek zet ik mezelf in ieder geval bij de mensen die het liefst thuis werken en mobiel vooral communiceren…en beschikken over de benodigde apparatuur. Geldt dat voor jou ook, of voel jij je toch prettiger op kantoor, achter een desktop bijvoorbeeld?

@

6 Reacties

  1. Johan Stapel schreef:

    Mij vergaat het ongeveer zoals jou, al gebruik ik mijn smartphone alleen voor bellen, sms-en, foto's/films maken, niet voor social media en e-mail. Dat doe ik liever op een laptop. Schrijf jij je blogs op je iPhone?

  2. Leminaa schreef:

    Ik heb een prepe phone en een pc thuis en een foto cameratje van 5mg p en dat is al .Denk dat ik van de uode stempel nog ben . Telefoon daar bel je mee pre pe is noot gevallen en foto camera foto's o ja pc neem ik niet mee staat dus thuis.

  3. @56adeeffaae550b87e2f78e823a6280e Dat is prima toch? Als je er zelf goed mee uit de voeten kunt is het goed he? Ik ben mobieltjes ook pas gaan waarderen toen internet in beeld kwam. Als apparaat om te bellen heb ik 'm lang buiten de deur weten te houden. Ik was een v.d. laatste die overstag ging, in de vrienden- en kennissenkring.

  4. Johan Stapel vaak is de laptop toch prettiger, zeker als je ook aan interactie doet. Eigenlijk is het vooral de leeskant die ik mobiel afhandel. Mails alvast filteren e.d. Bloggen doe ik maar zelden via de telefoon. Als ik Posterous gebruik komt het ook meteen hier terecht, maar in de praktijk ben ik toch verknocht aan de vertrouwde omgeving van Blogger. Kun je het net wat beter naar eigen hand zetten. Ik heb dan weer wel sites gekoppeld aan bijvoorbeeld Instagram. De foto's die ik daarmee neem of bewerk kan ik automatisch doorsturen, bijvoorbeeld naar Tumblr. Dat is eigenlijk ook een soort bloggen, maar dan anders 🙂

  5. Bart Linssen schreef:

    Wat ik wel zou missen denk ik is het contact met de collega´s. Maar wekelijks enkele dagen thuis (of ergens anders) werken zou voor mij geen probleem zijn. Qua werkzaamheden zou het prima kunnen. Een leuk boekje over mobiel werken is 'Slimmer werken met het kantoor in je tas', zie ook //digiblogbart.blogspot.com/2011/01/slimmer-werken-met-het-kantoor-in-je.html

  6. @google-78eccf4d318a36be5a015c73e1fd0aaa:disqus Dat is zeker een punt Bart. Zo voor het werk en de privacy mis ik het zelf niet zo vaak, maar het is toch wel fijn om feeling te houden met collega's. Als je er een paar weken niet bent mis je toch wel veel dingen. Dat zou anders zijn als meer mensen gebruik zouden maken van digitale communicatie e.d., maar dat is nu eenmaal niet aan de hand. Maar goed: missen de mensen die het web vermijden ook niet allerlei relevante zaken?

Reageer