clear

zoeken

search

De onbegrijpelijke wereldeconomie

01 augustus 2011

Vind jij de wereldeconomie ook zo abstract? Als ik iets lees over het schuldenakkoord van de Verenigde Staten duizelt het me alleen maar. De bedragen zijn te groot, het speelveld is supercomplex. Het is in feite een verborgen wereld. Toch vind ik het interessante materie, ook al omdat de rol van China in dezen wederom groot is.

Ik vraag me af hoe machtig China nu werkelijk is. Soms lijkt het wel of het land alles wat schaars is opkoopt (tantalium bijvoorbeeld, waar onlangs een nieuwe voorraad van is gevonden) maar ik krijg ook steeds het gevoel dat de groei kunstmatig is. Gisteren las ik bijvoorbeeld dat Foxconn, het bedrijf dat onder meer iPads maakt) de komende jaren een miljoen robots in gebruik wil gaan nemen. Welke gevolgen heeft dat voor de 1,2 miljoen medewerkers? Zo’n nieuwsbericht betekent in feite dat slavenarbeid  in hoog tempo wordt vervangen door automatisering. Vroeg of laat moet de boel daar dan toch ook in elkaar donderen? Of hebben ze daar al te veel voor geïnvesteerd?

Boven m’n pet. Laten we het daar maar op houden.

Gerelateerd:
Foxconn: waar 700.000 mensen onze speeltjes maken
Zinloos pochen met je favoriete hardwaremerk
Spooksteden: China bouwt maar alles staat leeg
Cyberkoelies: moderne slavenarbeid in een virtuele wereld
Automatisering: als het kan zal het gebeuren

@

2 Reacties

  1. Bas van Houwelingen schreef:

    Nieuwe apparaten die arbeid vervangen en dus (tijdelijke) werkloosheid creëren zullen altijd blijven komen. Op grote schaal gezien heeft de industrialisering niet tot algehele werkeloosheid geleid. Blijkbaar zorgen apparaten ook weer zelf voor werk. Ander werk, maar wel werk. En zo zal het nog wel een tijdje doorgaan. 
    Inderdaad, behoorlijk abstract en onbegrijpelijk, maar best te leven tot nu toe, in ieder geval voor ons rijke westerse mensen.

  2. @df9e25e5857444456d427d757889ef08:disqus Dat is ook wel weer zo Bas, maar als je nu toch ziet hoe groot de dienstverlening in Nederland is geworden, de afgelopen decennia, ten koste van fysiek werk, dan vraag ik me af of Azië ook niet snel zal volgen. Als je dan vervolgens bedenkt dat zij daar ook vele duizenden hoog opgeleiden afleveren die veel minder kosten, dan moet er ook nog een tweede grote verschuiving komen. Na dienstverlening rest vooral de creatieve sector, denk ik. Voor ons zal het zo'n vaart niet lopen denk ik ook, maar op de langere termijn zou het wel eens een hele heftige impact kunnen hebben. Maar dat is voor zover ik het begrijp allemaal he…en dat is niet zo ver 🙂

Reageer